Metorologii au emis o nouă avertizare de Cod galben şi Cod portocaliu de caniculă, valabile până sâmbătă seară, în Bucureşti şi în 23 de judeţe. Căldura excesivă va fi urmată de furtuni şi ploi în averse.

 

De mâine, de la ora 09:00 şi până la ora 18:00, va fi Cod portocaliu de căldură extremă în  sudul, centrul și estul ţării, unde, pe arii extinse, indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși pragul critic de 80 de unități. În județele Mehedinți și Dolj, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat și se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 38 — 39 de grade Celsius. După ora 18:00, în Capitală și în alte 23 de județe din Muntenia, nordul și estul Olteniei, sudul Banatului și în cea mai mare parte a Moldovei și Transilvaniei va fi Cod galben de disconfort termic ridicat, cu temperaturi maxime ce vor fi cuprinse între 35 și 37 de grade.

După caniculă, vin ploile în averse…

De mâine seară şi până duminică, ora 12:00 vremea va fi instabilă. De altfel, meteorologii au şi emis un Cod portocaliu de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată în jumătatea de vest a teritoriului, unde vor fi averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și căderi de grindină. În județele Mehedinți, Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Hunedoara, precum și în zona de munte a județelor Cluj, Alba și Gorj, îndeosebi pe parcursul nopții de sâmbătă spre duminică (12/13 august), în intervale scurte de timp se vor înregistra cantități de apă de peste 50 — 60 litri/metrul pătrat și, izolat, 80 — 90 litri/metrul pătrat. În Maramureș, nordul Crișanei, vestul Transilvaniei și în sudul și estul Olteniei va fi instituit un Cod galben de precipitații, cu cantități de apă vor depăși 25 — 30 l/mp și pe arii restrânse 50 l/mp.

… dar în Bucureşti-Ilfov şi la mare va fi tot căldură excesivă

Din după-amiaza zilei de duminică vremea va deveni instabilă și în celelalte regiuni, dar pe arii mai restrânse. Însă, în cea mai mare parte a Munteniei și, local, în Dobrogea și Moldova, se va resimţi tot căldura excesivă, maximele termice situându-se în jurul valorii de 35 de grade Celsius.