Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a făcut precizări referitoare la noi modificări în legislaţia pensiilor, dar şi în privința unor reorganizări în toate instituţiile subordonate ministerului pe care îl conduce.

„Trebuie să facem o nouă lege a pensiilor cu care vom veni în octombrie, nu e normal să ieşi în 2010 cu o pensie mai mare decât unul care iese în 2011, e o nebunie, un haos în sistem… după această lege a pensiilor va trebui ca fiecare pensie aflată în plată să fie recalculată, niciuna în jos…asta presupune un efort din partea funcţionarilor casei de pensii şi foarte multe modificări în administrarea caselor de pensii. Avem de gând ca în perioada următoare să facem o restructurare a ceea ce înseamnă activitatea din toate instituţiile care sunt în subordinea Ministerului Muncii, nu mă refer la faptul că va trebui să dăm oameni afară, dar va trebui să gândim altfel direcţiile respective”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu, la postul România TV.

Aceasta precizează, totodată, că încă nu s-a luat în calcul creşterea vârstei de pensionare şi nici egalizarea acestui plafon între femei şi bărbaţi, acestea nefiind cuprinse în noua lege a pensiilor. Totuşi, în viitor lucrurile s-ar putea schimba. „(…) ne încurcă o directivă a Uniunii Europene, dar are aplicativitate începând cu anul 2030. Până în 2030, ar trebui să facem ca şi stat aceste corecţii. Pe legea pensiilor care va intra în vigoare anul acesta nu vrem însă să facem aceste corecţii din cauză că noi nu avem speranţa de viaţă nici ca în Olanda, nici ca în Franţa”, arată ministrul Muncii.

La începutul lunii, premierul Mihai Tudose făcea un anunţ de interes pentru toţi angajaţii: vârsta de pensionare ar putea creşte în curând. „Cu un an, doi”, după cum precizat Tudose la vremea respectivă.

La scurtă vreme după ieşirea prim-ministrului pe acest subiect, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu arăta că declarația premierului Mihai Tudose privind creșterea vârstei de pensionare a fost înțeleasă greșit și că în proiectul legii pensionării aflat în lucru la Ministerul Sănătății nu este prevăzută o astfel de măsură.