Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a anunțat vineri că a decis să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la OUG 13/2017 referitoare la modificarea Codurilor penale.

„Am primit aseară de la domnul procuror general în care mă roagă să iau în considerare niște critici constituționale întocmite de Parchetul General. Am avut în vedere și acest document, unele au fost preluate. După cum ați putut deduce, am decis să ridic excepția de neconstituționalitate a OUG 13/2017. Aceasta va pleca, în câteva minute, spre CCR. Am avut în vedere mai multe aspecte. Mai întâi în legătură cu calitatea procesuală a Avocatului Poporului. Regret că nu am fost în stare să rezist solicitărilor, presiunilor, unora dintre dvs. Oricum, îi mulțumesc domnului președinte pentru precizarea făcută în legătură cu acest precedent. Am constatat că avem calitate procesuală activă de a ridica excepția de neconstituționalitate. În legătură cu criticile de neconstituționalitate, am reținut o primă critică ce vizează elemente extrinseci OUG – se referă la neîndeplinirea cerințelor referitoare la existența urgenței și a cazului excepțional care să permită adoptarea acestei urgențe (…) Nu se justifică adoptarea de urgență”, a spus Avocatul Poporului.

„Am decis să ridic excepția de neconstituționalitate a OUG 13/2017. Aceasta va pleca în câteva minute spre CCR”, a mai menționat Ciorbea, într-o declarație de presă.