Un bărbat cu identitate necunoscută a atacat vineri dimineață cu o armă albă o patrulă militară, strigând „Allah Akbar”, în apropierea Muzeului Luvru din Paris, înainte de a fi grav rănit de un soldat care a ripostat, a declarat premierul francez Bernard Cazeneuve, vorbind despre o agresiune cu un „vizibil caracter terorist”.

Militarul agresat a fost rănit ușor, iar atacatorul a fost rănit în abdomen, a precizat șeful poliției din Paris, Michel Cadot.

„După verificarea conținutului celor două rucsacuri pe care agresorul le purta pe spate, am constatat că nu existau explozivi”, a indicat el.

Potrivit șefului poliției, un bărbat înarmat cel puțin cu o macetă, s-a aruncat asupra polițiștilor și militarilor la Carusel, în apropierea muzeului, proferând amenințări și strigând „Allah Akbar”. Militarul a tras cinci gloanțe și l-a rănit pe atacator.

„Cred că este vorba despre atacul unei persoane cu voința evidentă de a agresa, care era în mod direct amenințătoare și care profera cuvinte ce dau de înțeles că dorea să facă acest lucru într-un cadru terorist”, a afirmat șeful poliției.

Publicul care se afla în muzeu în momentul atacului, circa 250 de vizitatori, a fost ținut la distanță, într-o zonă securizată”a Luvrului, a indicat șeful poliției.

Forțele de ordine au încercuit zona de acces la cel mai mare muzeu din capitala Franței, care a fost închis.

Din motive de securitate, stația de metrou Palais Royal — Musée du Louvre a fost de asemenea închisă, a comunicat conducerea regiei de transport public din Paris.

Atacul survine într-un context de amenințare jihadistă ridicată în Franța, lovită în ultimii doi ani de o serie de atentate fără precedent. În cadrul stării de urgențe decretate după atentatele de la Paris din noiembrie 2015, militari patrulează zilnic pe străzile capitale și în apropierea obiectivelor turistice.