Instituțiile care oferă servicii specializate de îngrijire a copiilor cu tulburări de comportament vor fi sprijinite de statul român pentru a-i integra în școală și în societate pe micuții cu astfel de probleme. Guvernul a aprobat bugetul pe care-l va acorda centrelor de profil, în următorii doi ani.

 

„Guvernul a aprobat crearea a cel puțin 8 servicii specializate de tip rezidențial și a cel puțin 8 centre de zi pentru copiii cu tulburări de comportament, în vederea reintegrării lor școlare, familiale ori sociale. În acest scop, prin Programul de interes național în domeniul protecției drepturilor copilului, pentru perioada 2017-2019, vor fi alocate 14,43 milioane lei. Suma va fi asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Muncii și Justiției Sociale, în limita fondurilor bugetare aprobate Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului (ANPDCA), și va fi repartizată astfel: 2 milioane lei pentru anul 2017;  8 milioane lei pentru anul 2018 și 4,43 milioane lei pentru anul 2019. Proiectele pentru crearea acestor servicii specializate vor avea o durată de maximum 24 de luni, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2019, din care cel puțin 3 luni vor fi destinate funcționării serviciilor nou-create”, anunță Ministerul Muncii.

Centrele noi vor fi case de tip familial

Pentru a ajuta tot mai mulți copii să se integreze, fiecare regiune a țării va avea câte un centru nou. Pe lângă personalul specializat în lucrul cu astfel de copii, noile unități de profil vor avea și toate dotările necesare unui cămin familial, primitor. „Centrele nou înființate, câte unul în fiecare regiune, vor funcționa sub forma caselor de tip familial, în acord cu angajamentele asumate prin Strategia națională pentru protecția și promovarea drepturilor copilului în ceea ce privește dezinstituționalizarea. Măsura adoptată în ședința de Guvern răspunde unei nevoi identificate la nivel național, ea regăsindu-se, totodată, și în Programul de Guvernare aferent perioadei 2017-2020 – Capitolul Politici publice în domeniul Muncii și Justiției Sociale, Subcapitolul 11, Investiția în copii – investiția în viitor”, mai spun reprezentanții Ministerului Muncii.