Este oficial! România scapă de criza vaccinului antirujeolic. Cele zece județe care nu mai au vaccin antirujeolic din luna februarie, vor primi, în sfârșit, dozele necesare imunizării copiilor. Nu mai puțin de 10.000 de doze de vaccin vor fi trimise zilele acestea de la Unifarm la Direcțiile de sănătate publică și ulterior, către cabinetele medicilor de familie din teritoriu.

 

„În această săptămână va intra prima cantitate de ROR, adică cele 10 mii de doze pe care le-am colectat de la toate depozitele din țară și pe care le-am notificat, nu puteam să le oprim, dar le-am notificat și distribuitorii au răspuns apelului nostru și le-au blocat în depozite. Aceste doze sunt așteptate să ajungă la UNIFARM sau Direcțiile de sănătate publică în această săptămână, iar celelalte 110 mii de doze vor ajunge în săptămâna care urmează. Cele 10 mii de doze vor fi trimise, cu prioritate în județele în care sunt probleme, în județele în care s-a semnalat că nu există vaccin”, a spus ministrul Sănătății Florian Bodog, astăzi, la finalul dezbaterii pe care a organizat-o Ministerul Tineretului și Sportului cu ocazia Zilei Tineretului.

Ministrul Sănătății, Florian Bodog: „Un stoc tampon ne-ar asigura confortul până la momentul la care se fac alte achiziții”

Pentru a evita încă o eventuală criză de vaccin, ministrul a anunțat că intenționează să creeze un stoc, după modelul altor state europene. „Una dintre măsurile pe care o vom putea lua, după ce se aprobă legea vaccinării, este crearea acestui stoc tampon care există și în alte țări europene. Acest stoc tampon care are o anumită valabilitate și care ne-ar asigura confortul până la momentul la care se fac alte proceduri de achiziții. Ceea ce pot să vă spun este că am luat decizia ca toate procedurile de achiziții care se fac pentru vaccin să se facă pe un acord cadru între doi ani și patru ani. Există, însă, vaccinuri care nu sunt înregistrate pe piață în România, care sunt aduse pe procedura de nevoi speciale și acolo este destul de greu de a face acord cadru cu un partener din străinătate”, a mai spus ministrul Sănătății Florian Bodog.

Încă mai sunt județe care dețin dozele, dar au o rată de vaccinare mică

Cu această ocazie, ministrul a ținut să precizeze că în anumite județe care sunt aprovizionate cu vaccinul ROR, „rata de vaccinare continuă să fie mică”. În această situație, unul dintre secretarii de stat din Ministerul Sănătății se va deplasa în județele respective pentru a face verificări. După ce vor fi constatate cauzele vor fi identificate și soluțiile de creștere a ratei imunizării.