Directorul APIA, Mihai Puțintei, a anunțat că, în această săptămână, fermierii vor primi ajutorul pentru motorina folosită în agricultură, în trimestrul IV din 2014, precum și subvențiile pentru zonele defavorizate.

 „Solicitarea noastră de fonduri a fost transmisă Ministerului Agriculturii, acesta făcând mai departe demersurile pentru a obține sumele necesare de la Ministerul Finanțelor. Sumele sunt prevăzute în buget, urmează să se facă alimentarea conturilor noastre și, bineînțeles, în funcție de acest moment, noi vom face și plata către fermieri. Oricum această plată trebuie făcută până la 30 iunie, conform actului normativ”, a declarat Mihai Putinței.

 

 Subvenția la motorină se acordă sub formă de rambursare a diferenței dintre acciza standard și acciza redusă (stabilită la 21 euro/1.000 litri) pentru motorina folosită la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultura, a cărui valoare a fost stabilită la 1,7975 lei/litru. Suma totală alocată acestei scheme de ajutor de stat este de 162.673,75 mii lei.