Băsescu a declarat, zilele trecute, că o prioritate pe care trebuie să o aibă SRI  pen­tru 2012 este urmărirea fondurilor europene, şeful statului indicând două direcții cu probleme, mai precis cea a consultanţilor şi cea a semnării contractului după desemna­rea câştigătorului. “Am avut o discuție cu colegiul de conducere al Serviciului, am stabilit câteva zone în care trebuie să se dea atenţie şi vreau să cred că se face o prioritate din acest lucru”, a spus preşedintele.
“Ca să nu fie vreo taină: până acum ne-am obişnuit să ne uităm la modul de desfăşurare a licitaţiilor. Bună treabă, dar senzaţia pe care eu o am, şi am împărtăşit-o şi prim-ministrului, este că, spre exemplu, la contractele mari fraudele nu se fac la desemnarea câştigătorului. Comisiile sunt foarte mari, sunt greu de creat influenţe pen­tru toţi cei 20,30, 50 de membri ai comisiei. Consultanţa de la Bru­xelles e şi ea prezentă. Deci, de regulă, licitaţiile mari sunt foarte greu de falsificat”, a spus preşedintele.
O altă zonă în care Băsescu cere  SRI să privească cu atenţie la corupţie este cea de consultanţă. ”Domnii consultanţi îşi fac aranjamentele cu constructorul şi se trece cu vederea peste lucruri de calitate îndoielnică. Iar consultanţa este plătită din bani europeni. Sau, dacă lucrarea este de bună calitate, nu se vizează factura până când domnul consultant nu este bucurat de constructor cu un procent din valoarea facturii, ceea ce duce la întârzieri uriaşe în decontarea facturii”, a mai spus preşedintele.