La sfârșitul săptămânii trecute, Traian Băsescu a fost audiat, la Parchetul ÎCCJ, fiind citat pentru a da o declaraţie în dosarul în care este acuzat de ameninţarea Gabrielei Firea, după schimbarea încadrării faptei, pe 2 septembrie, din şantaj în ameninţare.

Deși afară vremea a fost una urâtă, cu ploaie mocănească, câteva zeci de persoane au venit la sediul Parchetului. Susținătorii fostului președinte au purtat pancarte pe care au scris – „Cel mai bun preşedinte al României”, ”Respect, Traian Băsescu!” sau ”Noi suntem copiii statului de drept“. Unii dintre ei au aprins candele. Au fost și persoane care l-au huiduit pe Traian Băsescu și i-au strigat fostului șef al statului ”Băsescu, la pușcărie!”.

Băsescu se apără

După circa o oră în sediul Parchetului, Traian Băsescu a ieșit și a declarat că nu a făcut decât să se apere. „Nu am făcut decât un lucru simplu Mă apăr și voi continua să mă apăr. (…) Este un punct de vedere, eu am altul“, a spus Băsescu la ieșirea de la Parchetul General. Fostul preşedinte a fost chemat şi pe 2 septembrie la Parchet, pentru a fi anunţat de schimbarea încadrării juridice a faptei. El a declarat atunci, la plecare, că procurorii i-au adus la cunoştinţă că a fost schimbată încadrarea juridică în dosarul său, din şantaj în ameninţare. ”Nu mai e şantaj, e ameninţare. Se pedepseşte cu amendă sau închisoare de la trei luni la un an, vedem. Înseamnă că, uşor, uşor justiţia se apropie de adevăr”, a afirmat Băsescu. 

Scurt istoric

Parchetul ICCJ a dispus, pe 11 martie, începerea urmăririi penale pe numele lui Traian Băsescu, după ce anchetatorii au redeschis, în 30 decembrie 2014, dosarul în care Gabriela Firea îl acuză pe Băsescu de şantaj. Cercetările în acest dosar fuseseră suspendate de procurori până la finalizarea mandatului de preşedinte al lui Traian Băsescu, întrucât acesta beneficia de imunitate.

Scandalul Băsescu – Firea a început după ce fostul preşedinte, referindu-se la senatorul PSD, a spus că aceasta este „o bună jurnalistă, dar este catastrofală ca jurist“. „Mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa ce se întâmplă pe moşia soţului ei, unde e primar. Că s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă, dacă nu e atentă. Înţeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele“, spunea Băsescu.

Gabriela Firea a reacţionat, afirmând că aşteaptă cu interes reacţiile instituţiilor şi ale ambasadelor statelor democratice faţă de acest „act flagrant de intimidare a unui senator“. Firea preciza că preşedintele Traian Băsescu i-a transmis, în seara zilei de 13 aprilie 2014, într-o emisiune televizată, „un mesaj fără niciun echivoc“, legat de activitatea ei în Comisia Călăraşi. Apoi, senatorul PSD a depus, în 16 aprilie 2014, la Parchetul instanţei supreme, o plângere pe numele lui Traian Băsescu, pentru ameninţare şi şantaj.