Preşedintele Traian Băsescu a declanşat procedura pentru un nou referendum pentru Parlament unicameral şi maximum 300 de parlamentari. El a precizat, însă, că va emite decretul în funcţie de modul în care Parlamentul va respecta voinţa poporului exprimată în 2009.
Preşedintele a afirmat că atitudinea Parlamentului, a majorităţii USL, privind modificarea Constituţiei, este una „care nu este compatibilă cu statul de drept şi care creează un precendent extrem de periculos, în care se refuză punerea în aplicare a voinţei liber exprimate de popor. Din punctul meu de vedere, această atitudine a majorităţii USL, care respinge punerea în aplicare a referendumului din 2009, nu are nimic de a face cu democraţia şi cu poporul în numele căruia Parlamentul susţine că îşi exercită mandatul“, a spus Băsescu.
La eventualul referendum, românii vor trebui să răspundă la două întrebări: dacă doresc un Parlament unicameral şi dacă doresc un Parlament cu 300 de parlamentari. Băsescu susține că revizuirea Constituției nu s-a încheiat încă şi că mai există şansa ca Parlamentul să revină la respectarea voinţei poporului.
Organizarea referendumului se poate face doar după consultarea Parlamentului, care poate emite un punct de vedere în 20 de zile, la terminarea acestui interval procedura considerându-se îndeplinită chiar dacă Legislativul nu şi-a exprimat poziţia. Conform articolului 11 din Legea referendumului, „preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să îşi exprime voinţa prin referendum cu privire la probleme de interes naţional“.