Săptămâna Europeană a Sportului (23-30 septembrie) a fost cum nu se poate mai bine marcată în Ilfov, prin organizarea celei de-a doua ediții a ”Crosului Ilfovului”, competiție care a adunat la Start, pe 26 septembrie, circa 400 de copii și adulți. Evenimentul, organizat de Prefectura județului Ilfov, având ca parteneri Consiliul Județean Ilfov – Centrul Județean pentru Promovoarea și Conservarea Culturii Tradiționale, primăriile Moara Vlăsiei, Afumați, Ștefăneștii de Jos, Snagov, Jilava și Ciolpani, dar și Cosmopolis și Bedda Band, a avut ca punct de pornire Baza Sportivă ”Nicolae Navasart” din Snagov și s-a desfășurat pe un traseu de 5,5 km.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 672, ediția print

Așadar, o vreme perfectă, o organizare bine pusă la punct, sute de sportivi determinați și dornici de mișcare și un traseu competițional deosebit și foarte bine marcat pe DJ 111, prin Pădurea Izvorani, pe raza administrativă a comunelor Ciolpani și Snagov.

Toate acestea în con­dițiile în care țara noastră este ţara din UE în care sunt cei mai puţini practicanţi de sport de performanţă şi totodată ţara în care doar 6% dintre locuitori practică în mod constant un sport. De aceea, astfel de activități, precum ”Crosul Ilfovului”, reușesc să ”miște”, la propriu, oamenii, să promoveze beneficiile aduse de practicarea sportului, să ajute la consțientizarea importanței unui stil de viață activ, stimulând astfel practicarea constantă de activități fizice, cu multiple beneficii pentru sănătatea fizică și tonusul mental.

Câștigătorii cursei de alergare au fost premiați de către Consiliul Judetean Ilfov, prin intermediul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradi­țio­nale Ilfov, cu palete de tenis de masă, seturi de badminton, seturi de tenis de câmp, bidoane de apă pentru antrenamente, mingi de volei, coarde de sărit, rucsacuri sau treninguri.

Pe categorii, campionii ediției a II-a a ”Crosului Ilfovului” au fost – la 12-15 ani, fete – locul 1, Scripcaru Teodora, locul 2, Barbu Maria și locul 3, Godei Denisa, iar la băieți – locul 1, Tănăsescu Laurențiu, locul 2, Stanciu Robert și locul 3, Stângă Vlad. La categoria 16-18 ani, pe podium au urcat, la feminin – Sin Maria, locul 1, Bulica Ana, locul 2 și Florea Cristina (toate trei eleve al Liceului Tehnologic ”Barbu A. Știrbey”, Buftea), locul 3, iar la masculin – Murariu Bogdan, locul 1, Cățoiu Cătălin, locul 2 și Nedelcu Gabriel, locul 3. Categoria peste 18 ani a fost câștigată, la masculin, de Mihai Cornel, locul 1, Matei Ciprian, locul 2 și Stan Darian, locul 3, iar la feminin – Perjoiu Alice, locul 1, Ion Alina Elena, locul 2 și Muraru Aurelia, locul 3. Menționăm aici că, Perjoiu Alice este sportivă legitimată la CS Afumați, multiplă campioană la duatlon și triatlon, și a câștigat competiția ilfoveană fără emoții, trecând linia de finish chiar și înaintea concurenților de sex masculin. Cu toate că a făcut parte din echipa de copii care a trecut înot Canalul Mânecii (atunci când avea 16 ani) și a câștigat multe concursuri naționale și internaționale, la finalul cursei, campioana din Afumați a plâns de bucurie pentru succesul obținut ”acasă”, în fața persoanelor dragi!

Sănătate și spirit competitiv

Alături de participanții la cros s-au aflat pre­ședintele Agenției Națio­nale pentru Sport, Elisabeta Lipă, cea care a primit invitația de a da Startul alergătorilor, prefectul județului Ilfov, Simona Neculae, subprefectul județului, Andrei Scutelnicu, primari și viceprimari, mulți susținători ai alergătorilor și reprezentanți ai școlilor sau cluburilor sportive unde aceștia se pregătesc.

La finalul zilei de sport, prefectul județului Ilfov, Simona Neculae, s-a declarat încântată de numărul important de participanți. ”<<Crosul Ilfovului>> a atras un număr mare de alergători de toate vârstele și nivelurile de pregătire, demonstrând un interes crescut pentru sport și sănătate în comunitatea Ilfovului. Evenimentul a promovat un stil de viață sănătos și activ, încurajând oamenii să facă mișcare și să-și îmbunătățească sănătatea. Și, de asemenea, crosul a adus împreună oameni din diferite părți ale județului, întărind legăturile sociale și comunitare. Participanții au demonstrat un spirit puternic de competiție, iar performanțele lor au fost impresionante. Și nu în ultimul rând, evenimentul a beneficiat de sprijinul voluntarilor și al sponsorilor, ceea ce a contribuit la reușita sa”, a precizat oficialul.

Săptămâna ­Europeană a Sportului este o inițiativă a Comisiei Europene, lansată în anul 2015, menită să promoveze contribuția semnificativă a sportului la bunăstarea și la sănătatea cetățenilor europeni. În fiecare an, între 23-30 septembrie, Săptămâna Europeană a Sportului promovează un stil de viață mai activ și mai sănătos pentru milioane de oameni din Europa și din afara ­acesteia.