Vineri, 30 septembrie 2022, începând cu ora 10.30, aproape 500 de copii și adulți s-au întâlnit la linia de start a primei ediții a evenimentului ”Crossul Ilfovului”, organizat de Prefectura Județului Ilfov, pentru a marca încheierea Săptămânii Europene a Sportului derulată sub egida #BeActive.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 620

Startul a fost dat de prefectul județului Ilfov, Simona Neculae, alături de multipla campioană la atletism Gabriela Szabo și de subprefectul județului Ilfov, Andrei Scutelnicu, la ora 11.00.

De la punctul de plecare au pornit, după ce au făcut încălzire, sub îndrumarea unui instructor, aproximativ 500 de persoane, dintre care aproximativ 450 de copii cu vârsta sub 14 ani și tineri. Au participat însă și adulți dornici de mișcare și un stil de viață sănătos, între care, chiar subprefectul județului, alături de mai mulți angajați ai instituției.

Prefectul Simona Neculae le-a mulțumit public organizatorilor și tuturor instituțiilor implicate în buna desfășurare a Crossului Ilfovului, spon­­­sorilor pentru premiile acordate, dar și participanților care au venit în număr îmbucurător de mare.

Evenimentul sportiv s-a desfășurat pe un segment din DJ 101, pornind de la intersecția DJ 101 cu DJ 200B, cu punct final Casa Albă, Moara Vlăsiei însumând o distanță de aproximativ 4 km.

Pentru siguranța participanților, traseul a fost închis conform avizelor primite din partea Consiliului Județean Ilfov și Poliției rutiere din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Ilfov. De asemenea, pe tot parcursul evenimentului, participanții au fost asistați de echipe ale Serviciului de Ambulanță, iar la jumătatea traseului, a fost creat un punct pentru hidratare cu apă și sucuri.

Sportul înseamnă educație, mișcare, prietenie

”În primul rând, vreau să felicit organizatorii. Ce poate să fie mai frumos decât să ne petrecem o zi minunată alături de copiii care iubesc mișcarea și care au venit alături de noi să își petreacă această dimineață prin mișcare, socializare și tot ce implică de fapt cuvântul sport! Pentru că mișcare nu înseamnă doar să faci sport, înseamnă și educație, înseamnă și socializare, înseamnă și prietenie, și fairplay. Deci, cuvântul sport implică multe cuvinte importante, care ne fac o națiune mai puternică și o națiune sănătoasă”, ­ne-a declarat Gabriela Szabo.

Fosta campioană olimpică și fost ministru al Sportului, având și calitatea de ambasador ­#BeActive, a mai spus că este foarte fericită să fie în mijlocul copiilor, să promoveze mișcarea și sportul ca pe un stil de viață sănătos. ”Sportul înseamnă mult mai mult decât mișcare și un stil de viață sănătos, înseamnă socializare. Uitați, cât de frumos socializează, comunică și cât de fericiți sunt copiii să participe la un asemenea eveniment! Cred că orice județ, orice comunitate, are nevoie de asemenea evenimente sportive, pentru că a fost o perioadă destul de grea pentru întreaga omenire, această pandemie care ne-a făcut să conștientizăm că sportul și mișcarea trebuie să facă parte din viața noastră. Și pentru că suntem ­într-o săptămână europeană a sportului și sunt mândră să fiu ambasadorul ­#BeActive mă bucur să fiu parte din acest proiect european și să fiu în mijocul acestor minunați copii, care iubesc sportul și mișcarea. Este important ca noi, foștii sportivi de performanță, să ne implicăm cât mai mult în comunitate, să conștientizăm și să dezvoltăm această cultură sportivă de masă la nivel de România și la nivel de județ, în așa fel încât să vină de la sine, să nu fie o povară, să nu fie obligatoriu. Sportul trebuie să însemne bucurie și plăcere. Decât să ne jucăm în fața casei, mai bine ne jucăm într-un stadion, cu profesor, cu reguli foarte stricte ale sportului. Cred că ar fi un câștig și este un câștig ce se întâmplă cu acești tineri care sunt aici, astăzi, și se bucură de această zi frumoasă de toamnă”, ne-a mai spus Gabriela Szabo.

”Sunt foarte încântată că ne-a reușit organizarea acestui eveniment sportiv, ca să închidem Săptămâna Europeană a sportului. Întreg județul Ilfov a participat la acest eveniment, sunt foarte mândră de copiii din județul Ilfov. Mulțumesc, de asemenea, pentru participare, dnei Gabriela Szabo și sper ca la anul că organizăm și ediția a doua, dacă suntem sănătoși. Au participat la eveniment aproximativ 450 de copii din toate localitățile din Ilfov. Suntem împreună și suntem puternici!”, a declarat prefectul Simona Neculae.

Bucurie, premii și fairplay

Bucuria unei zile reușite, cu mișcare, veselie și socializare, a fost sporită și de faptul că, la finalul competiției, toți participanții au primit diplome, iar trei dintre cei mai buni copii au urcat pe podium, la fel și trei adulți, fiind recompensați cu echipamente sportive.

La categoria copii, au câștigat: locul I – Andrei Fotache, locul II – Luca Stoica, locul III – Mario Brânzei. Iar la categoria adulți, câștigătorii au fost: locul I – Iulian Nedelcu, locul II – Vali Puzderică, locul III – George Paraschiv.

Câștigătorul locului I, la categoria copii, Andrei Fotache, are 14 ani și a participat pentru prima dată la un cross. Tânărul joacă fotbal în cadrul FC Voluntari și ­ne-a spus că i-a fost destul de greu să câștige, dar a reușit, iar efortul i-a fost răsplătit și prin câștigarea unui premiu care constă într-un coș de baschet și o minge de baschet. El a fost susținut de profesorul de Educație Fizică, Alexandru Marius Bârsan, de la Școala Gimnazială Nr. 2 Voluntari, care ne-a declarat că și-a mobilizat elevii, astfel că la competiție au participat 27 de copii. ”Am participat și eu, dar nu am alergat foarte tare, deoarece am ales să alerg alături de o participantă, pentru a mă asigura că este totul în regulă și reușește să treacă linia de sosire fără probleme. Ne-am descurcat toți foarte bine, am elevi care chiar fac sport de performanță”, ne-a mai spus profesorul.

Iulian Nedelcu, din Moara Vlăsiei, a câștigat locul I la categoria adulți, categorie peste 15 ani și a fost recompensat cu o bicicletă. El ne-a spus că face sport aproape zilnic și aleargă chiar de două ori pe zi. Iulian Nedelcu, în vârstă de 43 de ani, ne-a povestit că a făcut fotbal în tinerețe, dar preferă atletismul, pe care îl consideră un sport ce evidențiază mult valoarea personală. Sportivul are experiența unor astfel de competiții, a mai participat anul acesta la încă șapte competiții similare, dintre care cinci ­i-au permis accesul pe podium și se pregătește pentru alte trei astfel de evenimente sportive.

”Am profitat împreună de mișcare în aer liber, muzică și voie bună, iar starea generală de bine ne-a cuprins pe toți”, a încheiat prefectul Simona Neculae.