Conducerea IPJ Ilfov: cms. șef Cristian Anton Gheorghe, cms. șef Doru Marius Iacobuș și cms. șef Ștefan Frunzeanu

Ziua de 27 iulie 2017 a fost un prilej pentru polițiștii ilfoveni de a face o analiză a activității desfășurate în primele 6 luni ale acestui an. Iar rezultatele acestei analize sunt pozitive, îmbucurătoare, chiar, pentru că bilanțul a relevat faptul că activitatea infracțională a scăzut apreciabil, în toate domeniile.

Articol apărut în nr. 362 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

poliție

Am putea spune că obiectivul polițiștilor din Ilfov, acela de a crește gradul de siguranță și
protecție a cetățenilor și a patrimoniului, a fost îndeplinit cu succes. Din cifrele prezentate cu acest prilej, a reieșit faptul că locuitorii județului au beneficiat de un grad sporit de siguranță stradală precum și de siguranță rutieră, în primul semestru al anului.

Cu 6,7% mai puține infracțiuni de furt

Detalii depre rezultatele muncii polițiștilor ilfoveni am aflat de la comisarul șef Doru Marius Iacobuș, inspectorul șef al Inspectoratului de Poliție Județean Ilfov. „Această analiză a fost efectuată la nivelul întregului inspectorat și a abordat toate palierele operative, pentru a avea o imagine exactă asupra modului cum evoluează fenomenul infracțional. Am constatat, astfel, că fenomenul infracțional este în scădere, în primele luni ale anului 2017, față de aceeași perioadă din 2016. O scădere de 4,4%, în ansamblu. În privința infracțiunilor contra patrimoniului se înregistrează o reducere cu 4,2%, iar în cazul infracțiunilor împotriva persoanei, cu 1,4%, fiind sesizate, astfel, cu 6,7% mai puține infracțiuni de furt. Totodată, infracţiunile de furt din locuinţă au scăzut cu 12,9%, numărul infracţiunilor de furt de componente din exteriorul auto a scăzut cu 56,3%, iar numărul infracţiunilor de furt de auto a scăzut cu 8,6%. Aceste rezultate au fost obținute datorită faptului că Serviciul de Pază și Ordine Publică s-a perfecționat și am acordat o atenție deosebită pe această zonă, prin activități de patrulare și de prevenire, în special. În continuare, depunem eforturi susținute pentru îmbunătățirea acestor activități, pentru că dacă faci o patrulare eficientă, într-o localitate, și echipele de poliție sunt vizibile și cât mai prezente în anumite zone cu un potențial ridicat de risc infracțional, cum ar fi zonele rezidențiale care s-au dezvoltat apreciabil în ultimii ani, rezultatele sunt pe măsură. De
asemenea, activitățile desfășurate în sprijinul comunității s-au concretizat în intervenția la peste 13.908 evenimente sesizate prin 112, cu 17,6% față de semestrul I 2016, și în participarea la peste 150 de acțiuni cu efective mărite și razii”, ne-a spus cms. șef Doru
Iacobuș.

Cetățenii sunt sfătuiți să își doteze locuințele cu sisteme de siguranță

În acest sens, inspectorul șef al IPJ Ilfov îi sfătuiește pe locuitorii județului să-și monteze în
locuințe cât mai multe sisteme de siguranță, cum ar fi sisteme de alarmă și de monitorizare
video. „Am constatat că foarte eficiente sunt alarmele, mai ales dacă acestea sunt conectate la o firmă de pază, pentru că au fost cazuri în care hoții au încercat spargerea unor locuințe dotate cu aceste sisteme, dar nu au reușit. De asemenea, sistemele de monitorizare pot ajuta la identificarea infractorilor, dacă sunt bine amplasate și nu sunt găsite de spărgători cu ocazia comiterii faptelor. Noi avem un timp foarte bun de reacție, atunci când suntem sesizați despre astfel de evenimente, în medie 10 minute, în mediul rural, și chiar de 5 minute în mediul urban, pe timpul nopții, pentru că patrulele sunt amplasate în zone strategice, care permit o intervenție rapidă. De asemenea, colaborăm foarte bine și cu Poliția Locală, cu care conlucrăm în multe cazuri”, ne-a precizat cms. șef Iacobuș.

Lupta cu infracționalitatea economică

Din punctul de vedere al infracționalității economice, putem spune că județul Ilfov este unul
„greu”, din cauza numărului foarte mare de agenți economici care își desfășoară activitatea aici. De aceea, o latură importantă a activității polițiștilor ilfoveni este dedicată, așa cum se precizează în bilanț, „asigurării climatului de legalitate a mediului de afaceri, prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupției, contrafacerii de mărfuri, a infacțiunilor din domeniul achizițiilor publice”. În acest sens, cms. șef Iacobuș ne-a informat că, în primul semestru, infracțiunile sesizate, de natură economico-financiară au prezentat o diminuare cu 14,5%, față de perioada similară a anului trecut, iar infracțiunile de evaziune fiscală au scăzut cu 11,9%. „Un factor care a contribuit la scăderea evaziunii fiscale, este și reducerea TVA la alimente, la 9%”, subliniază inspectorul șef.

A scăzut și numărul de accidente rutiere, în Ilfov

Despre Serviciul Rutier al IPJ Ilfov conducătorul instituției are numai aprecieri. „Volumul de
muncă în acest domeniu este foarte mare. Ilfovul este străbătut de 7 drumuri naționale și 3
autostrăzi. Dar Serviciul Rutier din cadrul Inspectoratului este foarte bun, format din oameni competenți, care cunosc acele puncte negre sau puncte fierbinți din județ. Acționăm în aceste puncte mai ales dimineața, în timpul săptămânii, și în week-end, când traficul este crescut, pentru fluidizarea acestuia. Centura Capitalei are, de asemenea, astfel de puncte, cum ar fi cel de la Domnești, unde acționează echipaje pentru dirijarea circulației, în orele de vârf. Avem în vedere găsirea unor soluții de sistematizare a circulației, pentru a elimina blocajele în trafic.
Un indicator al activității depuse de polițiștii de la circulație este cel care arată că, față de anul trecut, s-au înregistrat cu 22 mai puține accidente rutiere, precum și mai puține persoane rănite grav, pe raza județului. De asemenea, polițiștii rutieri desfășoară, în acest sens, un număr important de activități de prevenire a accidentelor rutiere, care privesc respectarea vitezei legale și a regulilor de circulație atât din partea conducătorilor auto, dar și a pietonilor”, a arătat cms. șef Doru Iacobuș.

Activități de informare în scopul prevenirii criminalității

O latură importantă a activității polițiștilor ilfoveni este dedicată prevenirii criminalității, a
delincvenței juvenile și victimizării minorilor. În acest scop, polițiștii au efectuat 32 de întâlniri de informare cu grupurile-țintă din cadrul unităţilor de învăţământ de pe raza judeţului. De asemenea, pentru prevenirea infracţiunilor de furt din locuință, de și din autoturisme, au fost efectuate 22 de activități de prevenire.