An de an, din 1948, pe 10 decembrie sărbătorim Ziua Internațională a Drepturilor Omului. Cu acest prilej, anul acesta Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Primăria Capitalei și Patriarhia Română au semnat un protocol de cooperare pentru prevenirea și combaterea traficului de persoane. 

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 529, ediția print

Evenimentul a avut loc joi la București, în prezența Excelenței Sale, Adrian Zuckerman, Ambasadorul SUA în România, care a făcut din combaterea traficului de persoane umane o prioritate a Ambasadei SUA la București. La eveniment au participat Laurențiu Ștefan, consilier prezidențial, premierul interimar al României, Nicolae Ciucă, fostul premier, Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, directorul ANITP, Max Nicolae și primarul general al Capitalei, Nicușor Dan. Potrivit Basilica.ro, Patriarhia Română a fost reprezentată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal.

Clericii vor învăța să recunoască victimele traficate

“Protocolul semnat de Patriarhia Română cu ANITP prevede dezvoltarea de acțiuni comune de prevenire a traficului de persoane la nivel local, regional sau naţional și realizarea și diseminarea de materiale informative despre problematica traficului de persoane. Experții ANITP vor instrui personalul din cadrul Patriarhiei cu privire la modalitățile de identificare a potențialelor victime ale traficului de persoane. Astfel, preoții și lucrătorii de tineret din organizațiile bisericești vor dispune de instrumente mai bune pentru prevenirea fenomenului și sprijinirea victimelor. Activitățile comune vor fi mediatizate pe site-ul basilica.ro și în comunicarea cu mass-media”, informează Basilica.ro. 

“Biserica poate aduce și în viitor o contribuție deosebită în prevenirea traficului de persoane și mai ales în recuperarea sufletească, spirituală a victimelor acestor tragedii, care se desfășoară în lumea întreagă. Din această perspectivă, sunt bucuros că evenimentul are loc în Ziua Internațională a Drepturilor Omului, pentru că atât drepturile omului cât și resorturile doctrinare ale luptei împotriva traficului de persoane umane se fundamentează temeinic pe învățătura creștină, pe Evanghelia Domnului nostru Iisus Hristos”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul. 

Zeci de mii de copii, ajutați de Biserică să-și continue școala

De altfel, Părintele Varlaam a subliniat faptul că Biserica deja lucrează la prevenirea fenomenului prin apropierea de tineri și promovarea valorilor creștine în rândul acestora. “Prin intermediul preotului și al profesorului de Religie se susțin aceste valori creștine și, când în comunități există persoane vulnerabile fie datorită unei educații precare, fie datorită unor condiții materiale de viață, Biserica, la nivelul fiecărei comunități, găsește soluțiile potrivite”, a explicat Preasfințitul Părinte. Acesta a amintit că programul Alege Școala, derulat în parteneriat cu World Vision, a sprijinit 32.000 de copii să continue școala. “Lucrarea aceasta am desfășurat-o cu convingerea că, pregătindu-i suficient pentru viață, vor avea instrumentele care să-i determine să reziste în fața capcanelor pe care aceste rețele internaționale de trafic de persoane le întind”, a mai spus Preasfințitul Părinte Varlaaam Ploieșteanul. 

Biserica este bine plasată și în diaspora pentru a sprijini victimele traficului de persoane 

“Biserica noastră și preoții din diaspora, din Occident, au o bogată experiență de reintegrare a victimelor traficului de persoane, știind că aceste victime poartă stigmatele unei experiențe dureroase, traumatizante, și că vindecarea vine foarte greu, în urma unor insistențe constante. În perspectiva anului 2021, proclamat de Biserica Ortodoxă Română ca Anul diasporei românești, acest protocol de colaborare deschide perspective deosebite, știind că majoritatea traficului de persoane având ca sursă România se desfășoară cu precădere în Occidentul european. Anul viitor, între Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane și episcopiile și parohiile noastre din diaspora se pot dezvolta programe foarte interesante și eficiente. Adresez mulțumiri deosebite Excelenței Sale, domnului Ambasador al Statelor Unite ale Americii, pentru atenția deosebită pe care o acordă acestei tragedii a traficului de ființe umane. Îi mulțumesc în numele Bisericii noastre pentru aprecierile făcute la adresa acesteia și îi mulțumim, de asemenea, pentru că vede în Biserica Ortodoxă Română un partener viabil, serios al guvernului și al celorlalte instituții care luptă împotriva acestui flagel”, a mai spus Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul. Acesta este al doilea protocol încheiat între Biserică și Ministerul de Interne după cel din 2003, în vremea Patriarhului Teoctist.

Alarmant! România ocupă primul loc în UE la traficul de persoane 

Cele mai multe victime ale traficului de persoane din UE provin din România. Un raport recent al Departamentului de Stat SUA a subliniat că în România „serviciile dedicate victimelor minore ale traficului de persoane au rămas inadecvate” și că „autorităţile au anchetat, au pus sub acuzare şi au condamnat un număr mai mic de traficanţi”. Aceasta l-a determinat pe noul ambasador SUA, Adrian Zuckerman, să ofere sprijin autorităților în eforturile de combatere a acestui flagel, informează Basilica.ro.

Nicolae Ciucă, premierul interimar al României: “Fenomenul migrației a accentuat traficul de persoane”

“Evenimentul de astăzi reprezintă o etapă într-un efort la care trebuie să participe autoritățile, reprezentanții societății civile, cei ai Bisericii, dar și fiecare dintre noi. Este important să sensibilizăm publicul cu privire la sclavia modernă, un flagel ce trebuie eradicat. Libertatea reprezintă un drept fundamental pentru fiecare persoană și o valoare primordială a umanității. Prin toate formele sale, traficul de persoane constituie o rană deschisă a societății contemporane, afectând uneori ireparabil victimele sale. Fenomenul migrației a accentuat traficul de persoane, speculând vulnerabilitățile persoanelor lipsite de ajutor și de resurse materiale. Potrivit statisticilor, România este în topul migrației, o realitate tristă pe care trebuie să o acceptăm, dar totodată pentru care suntem datori să găsim soluții aici, în țară, pentru a opri acest fenomen. Acordul de cooperare semnat astăzi are nevoie de instrumente, de acțiuni, de o implicare reală și concretă a tuturor celor care pot contribui la eradicarea traficului de persoane. Avem nevoie de rezultate. (…) Eforturile judiciare împotriva traficului de persoane trebuie intensificate. La fel și lupta împotriva rețelelor de crimă organizată”, a spus premierul interimar al României, Nicolae Ciucă.

Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA: “Biserica are un rol special în România, ajutorul ei este vital”

“Este cum nu se poate mai potrivit faptul că ne-am reunit aici de Ziua Internațională a Drepturilor Omului. Azi, România a făcut un pas istoric în protejarea și promovarea drepturilor omului. Traficul de persoane este întruparea răului. Este barbar, crud și nu are ce căuta într-o societate civilizată. Traficanții de persoane din întreaga lume, inclusiv membrii crimei organizate din România, profită de vulnerabilitatea concetățenilor – bărbați, femei, copii – pe care îi supun la muncă forțată și exploatare sexuală prin violență, fraudă sau coerciție. Și infractorii cibernetici profită din aceasta. Ca deținători ai încrederii publicului, avem datoria sfântă către concetățenii noștri de a rămâne neclintiți în eforturile pe care le facem”, a spus Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA în România.