Ministerul Sănătății nu s-a ținut de cuvânt

Deși, inițial, pacienții cu boli cronice din România au fost anunțați că vor avea peste 20 de medicamente noi, compensate, în realitate, ei nu au acces la tratamentele respective. Și asta pentru că Ministerul Sănătății nu și-a ținut promisiunea făcută necăjiților care, pe fondul bolilor grave, sunt ignorați și găsesc tot mai greu sprijin în societate.

Disperați de jocul murdar pe care-l face Ministerul Sănătății pe seama suferinței lor, doar de dragul imaginii, pacienții cu afecțiuni cronice din România aduc acuzații grave ministrului Vlad Voiculescu. Alianța Pacienților Cronici din România (APCR), organizația care le apără interesele de ani buni, demonstrează drama prin care trec acești oameni după ce au fost păcăliți de actualul ministru. Prezentăm în cele ce urmează, informațiile date publicității de APCR.

 

Medicamente compensate? Promisiune de campanie   

“Ministerul Sănătății a reușit să-și facă imagine pe seama bolnavilor, fără să-i ajute în niciun fel. Ministerul a anunțat cu mare vâlvă, ca pe o “victorie” personală, includerea pe lista de compensate a 21 de noi medicamente. După bifarea acestei acțiuni de campanie, pacienții constată ADEVĂRUL: nu au acces la aceste medicamente, viața lor fiind pusă în pericol. Pe de o parte, ministrul și-a asumat meritul, pe de alta a blocat distribuirea medicamentelor într-un mod foarte simplu: NU a publicat și protocoalele terapeutice, fără de care, potrivit legii, medicamentele incluse pe lista de compensate prin H.G. nr. 552/2016 nu pot fi prescrise de medicii curanți. Amintim că domnul Vlad Voiculescu s-a afirmat în spațiul public, înainte să ajungă ministru, prin campania susținută de o parte a media – “sacoșa cu medicamente”. Organizația dlui Voiculescu aducea medicamente care nu se găseau în țară, cu sacoșa, rezolvând cazuri punctuale. Ca organizații nonguvernamentale salutăm orice implicare personală în rezolvarea multelor probleme din sistemul sanitar românesc. Dar, în măsura în care, odată ajuns la “butoane”, domnul Voiculescu nu face nimic pentru a rezolva problemele sistemice din domeniul pe care îl administrează, începem să punem sub semnul întrebării această acțiune. Nu cumva a fost tot o manevră de imagine? Răspunsul ni-l pot da doar faptele concrete ale Ministerului Sănătății. O parte din comisiile consultative ale Ministerului Sănătății, care trebuie să asigure pacienților acces la medicamentele deja “oferite”, au o activitate netransparentă și nepredictibilă. Ordinul Ministrului Sănătății nr. 398/2013 nu prevede termene procedurale privind activitatea acestor comisii. Iar măsurile luate până acum par a fi discreționare, dacă nu suspecte de corupție”, anunță APCR.

 

“Atragem atenția Ministerului Sănătății, că doar în protocoalele terapeutice sunt stabilite criteriile prin care pacienții pot beneficia de terapia necesară. Neactualizarea și nepublicarea acestora blochează accesul pacienților la tratament. Domnul Niță, continuă să moară în fiecare zi, (http://aliantapacientilor.ro/conferinta-de-presa-birocratia-ucide-pacientii-problema-protocoalelor-terapeutice/) prin fiecare deces al unui pacient care nu beneficiează de tratament din motive birocratice și din lipsa de asumare a răspunderii a Ministrului Sănătății”, susține Cezar Irimia, președintele APCR.