Simți slăbiciune în brațe atunci când vrei să ridici un obiect sau ai acea senzație de furnicături și de amorțeală a picioarelor? Dacă “da”, ar fi cazul să mergi la medicul de familie să-i ceri trimitere la un specialist pentru investigarea coloanei vertebrale. Este posibil să suferi de hernie de disc, boală care te poate țintui la pat dacă nu o tratezi din timp.

În funcție de zona vertebrală în care se instalează și de rădăcinile nervoase pe care le afectează – lombară, cervicală sau toracică, hernia de disc poate produce diferite simptome, inclusiv durerea care cuprinde mai multe zone ale corpului. Ca să înțelegi mai bine de ce ai neapărat nevoie de un control medical cât mai repede, dr. Iulia Belc, directorul medical Bio Ortoclinic, specialist în cadrul celei mai mari clinici de vertebrologie din România, îți explică ce se întâmplă în corpul tău în astfel de situații. De asemenea, medicul te ajută ­să-­­ți descoperi simptomele și îți spune ce investigații trebuie să faci pentru un diagnostic corect.

 

Hernia de coloană lombară

Durerea radiantă în lungul coapsei și gambei, cunoscută și sub denumirea de sciatică, este cel mai frecvent simptom asociat cu o hernie de disc la nivelul coloanei vertebrale lombare. Aproximativ 90% din discurile herniate se află la nivelele L4-L5 și L5-S1, provocând durere radiantă, în jos, pe nervul sciatic. Iată ce simptome ai în cazul unui disc herniat în aceste locuri:

l de obicei presiune nervoasă pe rădăcina L5,

l în plus, față de durerea sciatică, poți resimți și o slăbiciune la ridicarea pe călcâi, la baterea tactului sau dificultate la ridicarea degetelor piciorului, de aceea i se mai spune și „picior căzut”.

l amorțeală și durere, de asemenea, pe fața laterală a gambei, fața dorsală a piciorului și la nivelul degetului mare.

 

Dacă ai herniat un disc la segmentul lombar 5 și la segmentul sacral 1 (L5-S1) atunci vei resimți:

l presiune nervoasă pe rădăcina S1,

l slăbiciune atunci când te ridici pe vârfuri, și în aces caz apar amorțeli la nivelul feței posterioare a gambei și pe talpă, la degetul mic,

l durere care poate radia în jos, în talpa piciorului și exteriorul piciorului.

 

Hernia la nivelul coloanei cervicale

“O hernie de disc la nivelul coloanei cervicale este mai puțin frecventă  decât o hernie de disc lombară, deoarece există mai puțin material de  disc și în mod substanțial mai puțină forță care apasă asupra ei. Durerea și alte simptome ale acestei hernii de disc diferă în funcție de nivelul la care se instalează”, explică dr. Iulia Belc.

În cazul în care ai o hernie de disc la segmentul cervical 4 și 5 (C4-C5) vei suferi:

l o presiune la nivelul rădăcinii nervului C5,

l o slăbiciune în mușchiul din partea superioară a brațului, amorțeală, senzație de furnicături sau dureri de umăr.

Dacă hernia s-a produs la segmentul cervical 5 și 6 (C5-C6) atunci vei avea afectată rădăcina nervului C6. Acest nivel este cel mai frecvent afectat în cazurile de hernie de disc cervical.

Poți să resimți o slăbiciune la nivelul mușchilor poziționați în partea din față a brațelor și la mușchii de la încheietura mâinii,  durerea, amorțeala și furnicăturile pot radia spre degetul mare al mâinii.

Când ai hernie de disc la segmentul cervical 6 și 7 (C6-C7) vei avea:

l presiune pe rădăcina nervoasă C7,

l destul de frecvent întâlnită, aceasta îți poate provoca slăbiciune pe mușchii aflați în partea din spate a brațului, care se extind spre antebraț și în mușchii extensori ai degetelor,

l senzația de amorțeală și furnicăturile, însoțite chiar și de durere pot radia în jos, până în degetul mijlociu.

O hernie de disc la segmentul cervical 7 și segmentul toracic 1 (C7-T1) îți afectează nervul asociat vertebrei C8. Acest lucru îți va aduce:

l slăbiciune la prinderea unui obiect cu mâna,

l amorțeală,

l durere și furnicături care radiază în jos, pe partea laterală a brațului, până la degetul mic al mâinii.

 

Hernia coloanei vertebrale toracice

Discurile din zona mediană a spatelui prezintă foarte rar anumite simptome. Atunci când îți este afectată, aceasta îți provoacă durere în partea de sus a spatelui sau în zona pieptului.

 

Dr. Iulia Belc, directorul medical al Bio Ortoclinic:

“Nu accepta un diagnostic bazat exclusiv pe rezultatele RMN”

În astfel de cazuri, obținerea unui diagnostic clinic corect este crucială, aceasta stând la baza alegerii opțiunilor de tratament. În astfel de cazuri e bine să nu accepți un diagnostic bazat exclusiv pe rezultatele unei scanări RMN sau ale altui test radiografic. Un diagnostic clinic precis trebuie să se bazeze în principal pe simptomele tale, pe alte informații din istoricul tău medical, precum și pe un examen fizic amănunțit, realizat de un  specialist în tratarea suferințelor coloanei vertebrale”, spune  Dr. Iulia Belc, directorul medical al Bio Ortoclinic.