CJ Ilfov și cinci autorități locale ilfovene au oferit sprijin pentru desfășurarea competiției în cele mai bune condiții

Ediția a 12-a, una aniversară, a celui mai mare concurs de ciclism cross country din Europa de Est și cel mai popular din România – ”Prima Evadare”, care a debutat în urmă cu 15 ani, a avut loc pe 21 mai, în regiunea București – Ilfov, după patru ani de așteptare.

Startul pentru cei aproape 2.000 de cicliști participanți s-a dat în Capitală, însă cea mai mare parte a traseului s-a desfășurat prin păduri și pe drumuri de țară sau forestiere din Ilfov, pe o distanță de 55 km, cu Sosire la Complexul Astoria, pe malul lacului Snagov.

”Traseul leagă și diferite zone/monumente istorice – cum ar fi Fortul – Bateria 3-4 din Centura de Fortificații a Bucureștiului făcută de Regele Carol. Se trece și pe lângă Mausoleul Mauriciu Blank, din Pădurea Băneasa sau prin curtea Palatului Ghica din Moara Vlăsiei”, anunțau organizatorii înaintea Startului.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 653, ediția print

Consiliul Județean ­Ilfov a fost partener al competiției, prin aprobarea unui protocol de cooperare cu Clubul Sportiv NoMad Multisport, organizatorul competiției, și a contribuit cu 30.000 de lei pentru buna desfășurare a ediției din acest an. Demersul CJ Ilfov a ținut cont de faptul că ”Prima Evadare” este un bun prilej de promovare a obiectivelor de agrement, istorice și naturale din județul Ilfov, de creștere a atractivității turistice și de timp liber, de încurajare a unui stil de viață sănătos și reprezintă un îndemn la practicarea sportului de masă. Și, nu în ultimul rând, evenimentul are şi o componentă ecologică. Împreună cu primăriile ilfovene şi voluntari, în etapa de pregătire a evenimentului s-au curățat de deşeuri drumurile și potecile parcurse de traseu.

Traseul competițional a fost marcat pe toată distanța sa cu bandă legată de copaci – pentru confirmarea traseului, săgeți – pentru direcție și X-uri – pentru drumurile interzise și s-au amenajat trei zone de alimentare – cu apă, glucoză, lămâi, banane și napolitane, 12 puncte de control, o zonă de start și alta de final. Concurenții au fost asistați de poliție și salvare, de oficiali ai competiției, de echipe de fotografi și cameramani. Startul s-a dat în zona Academiei de Poliție, Băneasa, în jurul orei 10, după o ultimă inspecție tehnică a traseului, încălzirea concurenților și fotografia de start. Cicliștii nu au avut voie, conform regulamentului de concurs, să scurteze traseul – în caz contrar fiind descalificați. De aceea, la fiecare punct de verificare, competitorii au fost notați, fotografiați și filmați când treceau.

Sport și protejarea pădurii

”«Prima Evadare» este un concurs care promovează sportul în aer liber și importanța protejării naturii. De aceea, pentru aer curat și sănătatea noastră, ne numărăm printre partenerii Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde, inițiativă ce își propune protejarea pădurilor din jurul capitalei și crearea Centurii Verzi București – Ilfov. Ne dorim ca în viitor traseul competiției să devină unul permanent și să fie disponibil oricui, ca un drum verde către locurile de relaxare naturale din jurul orașului București”, a declarat Daniel Sărdan, organizator. De ­altfel, în urmă cu două săptămâni, cu sprijinul ministrului Mediului, Barna Tánczos, și cu susținerea lui Alex Găvan, fondatorul Platformei Civice Împreună Pentru Centura Verde, s-a semnat un parteneriat cu Direcția Silvică Ilfov, colaborare ce ar putea duce în viitor la crearea de trasee permanente pentru alergat și mers cu bicicleta.

”Festival de biciclete”, la Snagov

La Snagov, așa cum precizam anterior, a fost Finish-ul, iar concurenții au fost așteptați aici de prieteni și familii și, tot aici, au avut loc festivitatea de premiere, dar și alte diferite activități, acompaniate de muzică bună, într-o atmosferă de festival. Au fost amenajate 4 zone de mâncare alternativă pentru însoțitori, iar Primăria Snagov a avut pregătit un punct de informare și relaxare și a oferit tot suportul necesar competitorilor și suporterilor acestora. Tot la Finish au fost amplasate cele 18 puncte de spălare Karcher a bicicletelor, dar și puncte de service (din acestea au existat și pe traseu).

Premiile pentru câș­tigă­torii competiției – în total 16 categorii de concurs – au fost în bani (peste 8.000 de euro în total) și au variat la categoria ”Elite masculin” de la 1.600 lei – locul 1, la 600 lei – locul 5 și ”Elite feminin” de la 1.100 lei – locul 1 la 600 lei – locul 3 sau la categoriile ”Feminin Amatori 15-35 ani”, ”Feminin Amatori 36+ ani”, ”Masculin 15-19 ani”, ”Masculin 20-29 ani”, ”Masculin 30-39 ani”, ”Masculin 40-49 ani”, Masculin 50-59 ani”, ”Masculin 60+ ani” și Gravel/Cyclocros – de la 600 lei – locul 1, la 300 lei – locul 3. Au mai fost oferite premii pentru categoriile ”Cuplu”, ”Tandem”, ”Familie 4-8 ani”, ”Familie 9-14 ani”, ”Familie extinsă 9-14 ani” și ”Companii” (echipe formate din minimum 5 concurenți, dintre care cel puțin o fată). Partenerii ”Prima Evadare” au organizat tombole și au oferit pentru câștigătorii acestora vouchere sau produse. Primii 500 de cicliști care au trecut linia de Sosire au primit medalii.

”Ca și la edițiile trecute, traseul a rezistat numeroșilor participanți care l-au parcurs. Pietruit, curățat și marcat, acesta a fost mult mai prietenos față de primele concursuri. De mai mulți ani, s-a creat și o a doua variantă, pentru timp ploios, folosită la unele ediții. În semn de mulțumire pentru sprijinul primit din partea autorităților, numele Primăriilor Otopeni, Tunari, Moara Vlăsiei, Balotești și Snagov se regăsesc pe spatele superbelor medalii de finisher și Top 500”, au anunțat reprezentanții Clubului NoMad ­Multisport.