Peste 100.000 de euro s-au strâns în campania „Bucurie pentru Nepal”, demarată în urmă cu doi ani, de alpinistul Alex Găvan. Banii donaţi de români au fost folosiţi pentru construirea a două şcoli, în locul celor distruse complet de cutremurul din Nepal.

 

În aprilie 2015, un cutremur cu magnitudinea de 7,9 grade a devastat Nepalul. A ucis aproape nouă mii de oameni, a lăsat în urmă peste 22.000 de răniţi şi a deplasat capitala Kathmandu cu trei metri spre sud. Supravieţuitor al dezastrului, alpinistul Alex Găvan a lansat atunci campania „Bucurie pentru Nepal”, încercând să strângă fonduri pentru ajutorarea locuitorilor rămaşi în viaţă. De-a lungul timpului, cel puţin 36.000 de români s-au mobilizat şi au donat cât au putut. În doi ani, s-au strâns peste 100.000 de euro, bani din care s-au ridicat două şcoli, iar a treia este în construcţie. Lucrările au fost derulate prin intermediul partenerului din Nepal, organizația umanitară Karuna-Shechen.

Alpinistul Alex Găvan, iniţiatorul campaniei: “Mă înclin în faţa voastră!”

“De ziua mea, în urmă cu doi ani (n.r. – 19 mai 2015), după ce am supraviețuit mai întâi cutremurului și apoi avalanșei de pe Everest, am avut o mare dorință: împreună să reclădim speranța și să readucem bucuria în ochii copiilor din Nepal. Astăzi, doi ani mai târziu, tot de ziua mea, se închide cercul. Trei școli construite de la zero și o șansă nouă pentru sute de copii. Mă înclin în fața voastră!”. Acesta este mesajul impresionant pe care l-a adresat Alex Găvan, iniţiatorul campaniei, tuturor celor care au răspuns apelului său şi au ajutat Nepalul.

Noile clădiri, făcute să reziste la un cutremur puternic

Una dintre şcoli este construită la 135 de kilometri de capitală, în localitatea Satdobato din districtul Gorkha iar cea de-a doua, la o distanţă de 190 de kilometri de Kathmandu, în satul Tekanpur. Clădirile sunt construite din materiale care să reziste la un seism puternic. Clasele sunt izolate fonic şi au dotări de înaltă calitate.