Despre copii, un poet afirma cu umor și tandrețe că ei „dansează”, înainte „să afle că există muzica pe lumea asta”. E știut că universul din afară, cu tot în tumultul lui, vibrează în armonii sonore știute numai de ei. Apoi, înmugurește copilăria. Ea e „inima tuturor vârstelor” – după cum spunea, poetic, filosoful Lucian Blaga. Și împreună cu memoria ei vitală, fiecare trecem pragul anilor, din hotar în hotar. Tot ce învățăm prin educație reprezintă o coregrafie însemnată a simțurilor –  muzica fiind, magia artei de a gândi cu sunete. Iar Festivalul muzicii „Sonoris” a devenit un reper al actualității, dăruit acum, la 18 și 19 mai, de ospitalitatea orașului Buftea.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print, nr. 452

Au fost două zile pline de emoția scenică a interpretărilor pianistice, la cele mai minunate vârste ale copilăriei. Dar, surprizele și bucuria recunoașterii meritelor muncii, talentului și sensibilității micilor artiști au fost la mare preț. Concursul național a fost deschis copiilor și tinerilor din toată țara, elevi ai tuturor vârstelor, de la clasa pregătitoare, la liceu, din școli de stat sau private, cluburi sau palate ale copiilor.

O participare record

Pianiști de toate vârstele școlare, într-un număr de peste 300,  ­s-au înscris pe listele com­petiției. Peste numărul celor care au participat la ediția anterioară. Au fost reprezentate Capitala și șapte județe: Bacău, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Giurgiu, Prahova, Ilfov. Au fost prezenți chiar copii ai fraților noștri de peste Prut, din Chișinău.

Amfitrioni remarcabili

Pe toată durata des­fă­șurării recitalurilor, edilul orașului gazdă, Gheor­ghe Pistol, a fost prezent permanent în mijlocul oaspeților. I-a întâmpinat cu bucurie și cordialitate, binecunoscute de cei care au participat și la edițiile anteriare ale concursului. Toți interpreții pianiști și-au susținut probele de audiție în sala de spectacole a Centrului Cultural, din Buftea.

Comisia de jurizare a fost asigurată de trei cadre didctice titulare ale catedrei de  specialitate din cadrul Clolegiului Național de Muzică „George Enescu”, din București: Aida Chiciudeanu Vasiliu, Mădălina Dima și Cristiana Karina Lovin.

Pe tot parcursul celor două zile ale evenimentului, primarul a fost secondat  de directorul acestui lăcaș de cultură, tenorul Robert ­Nagy, un nume cunoscut și apreciat al scenelor de operă din  țară și de peste granițe. Au urmat clipele minunate de relaxare și vizită ale locurilor memorabile din oraș. Adică, oaspeții au fost vizitatori ai romanticului Domeniu Știrbey, ale cărui alei ­le-au străbătut cu toții, într-o caleașcă trasă de un cal alb, după moda începutului de secol trecut.

Întâmpinați cu dulciuri, adică gogoși proas­­­pete, în debutul festivităților de premiere, ei au asistat la un spectacol plin de temperament și culoare, oferit de Ansamblul artistic de dansuri populare, al Centrului Cultural Buftea – „Doina Ilfovului” – condus de prof. coregraf Daniela Mîndroc.

Premii și festivitățile de înmânare a trofeelor

Toți copiii și tinerii participanți ai galei concursului „Sonoris” 2019 au primit trofeele ediției și diplome. Nivelul înalt de prezentare a recitalurilor a făcut necesar ca mulți dintre ei să fie recompensați cu un premiu special, care a constat în oferirea unui metronom electronic digital, care se poate atașa și partiturii, un cadou extreme de util pentru tinerii care studiază pianul. Toți profesorii îndrumători ai micilor interpreți au primit, la rândul lor, Trofeul ediției și Diplome de Excelență.

Festivitățile de premiere ale categoriilor de pianiști au fost oficiate sobru, dar extrem de cordial, de către edilul Gheor­ghe Pistol și Robert Nagy. Au urmat fotografiile de grup, făcute pe treptele intrării în Palatul Știrbey.

Directorul Centrului Cultural a precizat că la această ediție s-a simțit din plin  efortul pedagogilor de adecvare a pieselor interpretate la vârstele diferite ale interpreților.

El a precizat: „Copii din anii începători  au o mare nevoie de metode și manuale, împreună cu pedagogia studiului, asistată de sprijinul prof. îndrumători. E ceea ce au făcut ei.  Nu poţi pune un copil să interpreteze lied-uri complicate, grele. Adecvarea vârstei copilului cu partitura este importantă. Ca dovadă stă faptul că la ediţia de acum am avut foarte, chiar foarte puţine, lapsusuri sau disonanţe de interpretare”.

Cuvinte calde, de prețuire

La festivitățile de pre­miere, Edilul Gheorghe Pistol s-a adresat invi­taților săi:

„Concursul nostru are ca scop motivarea tinerilor care studiază pianul, în paralel cu învăţământul general obligatoriu, fapt ce contribuie la dezvoltarea capacităţii intelectuale a tinerilor. A ajunge pe scena centrului Cultural de la Buftea, la Festivalul „Sonoris”  2019, înseamnă pentru toţi participanţii şansa de a evolua alături de tinerii pianişti veniţi din toate regiunile ţării.

Totodată, deprinderea abilităţilor de a cânta la pian oferă alternativa de a petrece timpul ­într-un cadru plăcut, cum este cazul nostru, de a petrece clipe minunate aici, la Buftea, la Palatul Ştirbey. Frecventarea cursurilor de pian în instituţii abilitate şi prezentarea lor într-un concurs creează un cadru organizat de afirmare a artiştilor, de prezentare şi evaluare a cunoştinţelor însuşite. Pe mine, micuţilor pianişti, m-aţi încântat, aţi fost minunaţi. Sincer, sunt fericit şi onorat că am avut această şansă. (…) Vă felicit pe toţi cei care aţi participat. Felicit, în primul rând, pe cei care au obţinut locuri fruntaşe şi nu uitaţi că Buftea vă aşteaptă şi la ediţia următoare. Vă mulţumesc!”.

Câștigătorii premiilor speciale

Marele premiu – Erica Agnes Cadar (Lic. I.L. Caragiale, București, prof. Nistoroiu Viorica) ;

Premii speciale

Anul I de studiu: Ingrid Manole – prof. Olivia Doniga, Galați; Ema Deacu – prof Georgiana Stanciu, Buc.; Cezar Popescu – prof. Alina Nechifor, Buc.; Maria Brînzea și Elena Brînzea – prof. Olivia Doniga, Galați; Yannis Zărnescu – prof. Gabriela Horpas, Buc.; Maria Mihăescu – prof. Marioara Danilov, Giurgiu.

Anul II de studiu: Victor Iancu – prof. Laura Doniga, Galați; Iris Scripnic – prof.  Laura Doniga, Galați; Andreea Deca – prof. Grațiela Popescu, Buc.; Laura Bucătaru – prof. Veronica Moloșag, Chișinău; Erica Drăgan – prof. Laura Doniga, Galați.

Anul III de studiu: Marina Iancu – prof. Laura Doniga, Galați; Izabella Gherca – prof. Georgiana Stanciu, Buc.

Anul IV de studiu: George Filip – prof. Elena Mustățea, Buc.

Toți ceilalți concu­renți au câștigat premiile I, II și III.