„Cruciații” și „Războinicii” s-au înfruntat pe stadionul din Buftea
Sâmbătă, 24 iunie, am avut ocazia să asist la un spectacol inedit și mai rar vizionat de pasionați, în peisajul sportului românesc: finala celei de-a opta ediții a Campionatului Național de Fotbal American, din țara noastră, între echipele „Cluj Crusaders” și „Bucharest Warriors”. A fost o surpriză plăcută pentru mine, care nu mai văzusem un asemenea meci decât la TV.
Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.357
În România, fotbalul american este, încă, în stadiu „embrionar”. Totul a început în urmă cu 10 ani, iar prima echipă înființată atunci a fost chiar Bucharest Warriors. În ziua de astăzi există doar 5 formații care își dispută titlul național. Patru dintre acestea s-au aflat, pe 24 iunie, la Buftea, pentru a stabili ierarhia finală a campionatului.
Și a fost o înfruntare a bărbăției, a forței, a tacticilor viclene, dar și al fair-play-ului și a sportivității. În partide în care câte 40 de bărbați (numărul componenților unui astfel de team – din care 11 intră, pe rând, în teren, numărul de schimbări fiind nelimitat) din fiecare echipă, deciși, au luptat cu dăruire, până la epuizare, pentru a intra în posesia multrâvnitului titlu de campioni. M-am convins, cu acest prilej, că acest joc, atât de înrudit cu rugby-ul, din care-și trage seva, șlefuiește, la rândul său, caractere și întărește caramaderia și spiritul de echipă.
Buftea sprijină fotbalul american
Faptul că marea finală s-a desfășurat pe stadionul „Constantin Bălălău” nu este întâmplător. De ceva vreme, primarul Gheorghe Pistol a avut inițiativa să sprijine practicarea acestui sport în cadrul Clubului Sportiv pentru Sănătate din Buftea. În acest context, el le-a oferit jucătorilor de la Bucharest Warriors posibilitatea să joace și să se antreneze pe stadionul din oraș. „Buftea nu face diferență între diferitele ramuri sportive. Noi am fost deschiși la orice solicitare din partea competitorilor și astfel au venit aici, la noi. De altfel, și în cadrul clubului nostru sportiv CSS Buftea dorim să înființăm o secție de fotbal american”, ne-a spus primarul Gheorghe Pistol.
Timișoara 89ers – câștigătoarea locului III
De altfel, primarul a fost cel care a aruncat moneda la tragerea la sorți a mingii și terenului, dar și cel care a dat lovitura de începere a partidei din finala mare. Și, iată, acest sprijin s-a materializat și cu această ocazie. Înaintea finalei dintre „cruciați” și „războinici”, s-a disputat „finala mică”, între Timișoara 89ers și Mureș Monsters, meci câștigat de timișoreni cu scorul de 17-7, care au intrat astfel în posesia medaliile de bronz.
Crusaders – cel de-al treilea titlu național
Capul de afiș al finalei l-a constituit meciul dintre Bucharest Warriors, antrenor Mihai Drăgan și Cluj Crusaders, condusă de antrenorul mexican Rafael Ruiz. Echipa de arbitri formată din Adrian Balint, Adrian Baciu, Ionuț Băsoiu, Florin Mezei, George Rusu – arbitru principal, Tiberiu Anghelina și Viorela Savu a dat startul înfruntării la ora 17.00. În primul sfert, bucureștenii s-au mișcat mai bine și la final conduceau cu 6-0, după un touch-down realizat de marocanul Haitam Fadel.
În sfertul al II-lea, însă, „cruciații” s-au mobilizat și au întors scorul în favoarea lor. Ei au egalat printr-un eseu realizat de Florin Oltean și au preluat conducerea după lovitura de conversie executată de Laszlo Tamas. Ei și-au mărit avantajul, spre final, printr-un field-goal executat de același Tamas Laszlo, care a ridicat, astfel cu scorul de 10-6.
După pauza mare, în sfertul al treilea, „războinicii” au părut copleșiți de căldură și au cedat inițiativa clujenilor. Astfel, aceștia au reușit un nou touch-down, prin Florin Olteanu, iar „tunarul” oaspeților, Tamas Laszlo a mai reușit un punct de conversie. În ultimul sfert, care a început de la scorul de 17-6 pentru gazde, warriors au avut, spre final, o tresărire de orgoliu, pe fondul relaxării celor de la Crusaders. Cu patru minute înainte de finalul partidei au reușit al doilea lor eseu, prin Bogdan Topolescu, iar scorul a devenit 17-12. În ultimele minute, bucureștenii au presat, într-un final plin de dramatism încercând să facă o minune și să mai obțină un touch-down, care i-ar fi trimis în postura de campioni, dar totul a fost în zadar. Crusaders au intrat astfel în posesia celui de-al treilea titlu național, după cele două consecutive, câștigate în 2012 și 2013.
Totul e bine, când se termină cu bine
De remarcat sportivitatea membrilor celor două echipe care, la final, și-au strâns mâinile, s-au îmbrățișat și s-au aplaudat reciproc, în semn de respect. Iar după festivitatea de premiere, realizată de primarul Gheorghe Pistol, toți protagoniștii – jucători, antrenori, arbitri și oficiali – s-au fotografiat împreună, ca într-o mare familie a sportului de performanță, care este fotbalul american practicat în România.