Investiții inteligente în Regiunea București – Ilfov

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Bucureşti – Ilfov (ADRBI) a organizat, pe 9 octombrie, în parteneriat cu Biroul de la Bruxelles al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), conferinţa ”Parteneriate pentru investiţii inteligente în Regiunea Bucureşti – Ilfov”, eveniment la care au participat reprezentanţi ai unor instituţii cu sediul în Bruxelles şi experţi în politica regională.

Organizat sub egida celei de a XII-a ediţii a ”Săptămânii Europene a Regiunilor şi Oraşelor – Open Days 2014”, evenimentul a avut ca temă centrală parteneriatele între autorităţile publice locale, mediul privat, mediul academic şi non-guvernamental, în vederea creşterii cantitative şi calitative a investiţiilor în regiunea Bucureşti-Ilfov. Prezentările au evidenţiat importanţa şi utilitatea programului Regio pentru rezolvarea unor probleme din infrastructura de transport, sănătate, educaţie şi protecţie socială, creşterea siguranţei cetăţeanului în locurile publice, programul constituind doar unul dintre instrumentele de acest tip dedicate îmbunătăţirii vieţii cetăţenilor.

Prezentările şi alocuţiunile participanţilor au fost extrem de construc­tive. Gheorghe Pistol, primarul oraşului Buftea, prezent la eveniment, a des­chis secţiunea dedica­tă exemplelor concrete de proiecte derulate prin POR-Regio, captivând audienţa prin prezentarea video a situaţiei de dinainte şi de după implementarea proiectelor finanţate. Așa cum Jurnalul de Ilfov a relatat pe larg, în acest oraş au fost derulate patru proiecte europene ce au vizat amenajarea peisagistică a două parcuri, extinderea sistemului de supraveghere video pentru creşterea siguranţei şi prevenirea criminalităţii în oraş, res­pectiv consolidarea, reabilitarea, extinderea, modernizarea şi dotarea Grupului Şcolar ”Dumitru Dumitrescu”, din oraş. Acesta din urmă are un impact economico-social strategic, reuşind să menţină tinerii localnici în oraş pentru a urma studiile liceale, în detrimentul migrării spre liceele din Bucureşti.

De ce să investim în regiunea București – Ilfov?

În continuare, pe 10 octombrie, ADRBI a organizat, la sediul Re­pre­zentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeana din Bruxelles, evenimentul ”De ce să investim în Regiunea Bucureşti-Ilfov?”, menit să promoveze la nivel european și internațional opor­tunitățile de investiții și exemple de proiecte finanțate cu fonduri Regio din Regiunea București – Ilfov. Călin Chira, consilier în cadrul Reprezentanței Permanente a României pe lângă UE la Bruxelles, a apreciat faptul că, pentru Regiunea București – Ilfov, viitoarea perioadă de programare reprezintă o oportunitate având în vedere că vor fi alocate mai multe fonduri pentru cercetare dezvoltare, deoarece regiunea are un număr important de centre universitare și institute de cercetare.

Și nu în ultimul rând, pe 14 octombrie 2014, ADRBI a pregătit, la Parlamentul European din Bruxelles, evenimentul ”Exemple de bune practici ale Regio în Regiunea București – Ilfov, România”, cu intenția de a aduce mai aproape de eurodeputați rezultatele remarcabile obținute prin implementarea Regio în Regiunea București – Ilfov.