Imediat după momentul deschiderii: primarul Gheorghe Pistol, Martha Maria Mocanu, Nadia Ghişa şi primul client – pensionarul Ion Toma

Se ştie că nobleţea unui gest se află în sufletul celui care îl face. La fel ca frumuseţea unei opere de artă. Luni, 10 aprilie, la începutul Săptămânii Mari a Paştilor, a fost inaugurat la Buftea un nou serviciu public gratuit, pus la dispoziţia  vârstnicilor oraşului. Deschiderea s-a făcut într-o atmosferă discretă şi prietenească, odată cu sosirea primilor pensionari. Ea demostrează că vârsta înaintată nu e un naufragiu. Bunicii bufteni – cu argint în păr şi aur în inimi – vor arăta mai frumos şi mai îngrijit, pentru că aici sunt mai preţuiţi ca în alte locuri.

Articol apărut în nr. 347 al Jurnalului de Ilfov, ediția print. Citește varianta PDF

frizeria bunicilor

Inaugurarea e un fapt special, care cuprinde semnificaţii majore, în contextul asprimii vieţii actuale. În primul rând, e vorba despre grija societăţii faţă de cei pentru care un leu are o valoare uriaşă. Bună parte a lor include vârstnicii noştri. Economisirea fiecărui bănuţ al celor mai mulţi dintre ei poate fi regăsită în plata unor medicamente esenţiale existenţei lor. Aşa că, facilitatea oferită la Buftea de câţiva întreprinzători inimoşi – susţinuţi constant şi puternic de administraţia locală, condusă de primarul Gheor­ghe Pistol – are forţa şi meritul unui sprijin vital.

Oameni deosebiţi şi iniţiativele lor

Povestea implicării lor e frumoasă, exemplară şi grăitoare. Iată succint cum a început totul.

Nadia Ghişa. E coafeză şi vicepreşedite al Asociaţiei “Princesses and the Kids“ (“Prinţesele şi copiii”), din Buftea. Scopul ei? Ajutorarea celor nevoiaşi. Împreună cu soţul ei au înfiat trei fetiţe. Îi mulţumeşte lui Dumnezeu pentru şansa de a fi părinţi.

Ea spune: „În urmă cu două luni, ne-a venit ideea înfiinţării „Frizeriei Bunicilor”. Pentru prima oară, în acest an, am lucrat mărţişoare cu copiii Şcolii nr. 2 şi Grădiniţei nr. 6, de aici. Pe toate le‑am vândut în piaţeta Mihai Eminescu, din faţa primăriei oraşului. Proiectul s-a numit „Mărţişor pentru ajutor”. Aşa am strâns 4.500 de lei, bani cu care am cumpărat piese de mobilier pentru salon. Lucrând în branşă, ştiam de firma „BES”, din Ploieşti, ca furnizor de echipamente în domeniu, condusă de dna. Maria Mocanu. I‑am cerut sprijinul pentru utilarea cu ce e necesar. A acceptat să ne ajute, cu generozitate.

Apoi am mai primit un mare sprijin de la autorităţile locale, în frunte cu dl. primar. Acest spaţiu e pus la dispoziţia comunităţii vârstnicilor noştri cu titlul gratuit. Nu plătim chirie. E proaspăt zugrăvit, cu instalaţiile electrice şi sanitare refăcute”.

Martha Maria Mocanu. E sponsorul principal al salonului. Mobilierul cu care l-a dotat provine de la firma de import pe care o conduce de 20 de ani – „BES – Beauty & Science”, din Ploieşti.

Ea afirmă: „Prin intermediul grupului nostru de vânzări, am aflat de posibilitatea oferirii acestui ajutor. Şi o facem cu tot dragul. Sigur, orice firmă funcţionează datorită celor din jur, ceea ce creează suportul, forma activă a unei comuniuni cu oamenii şi nevoile lor. Eu resimt obligaţia de a le reîntoarce acestora o parte din foloasele obţinute. Pentru mine, altruismul nu e o stare contemplativă.

Vom continua să aducem aici dotări suplimentare, cu  tot ce trebuie unui alt post de lucru: scaun special, oglinzi, spălător, dulăpioare mobile şi fixe, etajere şi tot ce e necesar. Voi reproduce această idee şi la Ploieşti, cât de curând posibil”.

Gheorghe Pistol, primarul oraşului Buftea. „Frizeria bunicilor e un proiect pe care ni l-am dorit realizat de mai mult timp. Şi iată, acum l-am realizat. Salonul e amplasat în clădirea fostei primării. Am plecat de la dorinţa de a-i ajuta pe toţi vârstnicii noştri. E ştiut că, de multe ori, ei nu-şi permit acest minim serviciu personal de întreţinere. Pentru ei, fiecare bănuţ e drămuit, iar banala tunsoare e lăsată pe ultimul plan.

Consiliul Local, pe care îl reprezint, a decis să oferim gratuit un spaţiu pentru această facilitate. Am primit şi sponsorizări pentru dotarea lui.

Apoi, am luat legătura cu toţi frizerii din oraş şi dânşii au răspuns pozitiv cererii noastre, de a veni şi a face voluntariat, prin rotaţie, la acest salon. Ei vor lucra de luni până vineri, între orele 09-11 şi 16-18.

Vom dota cabinetul cu tot ce mai e necesar. Astfel, îi aşteptăm pe toţi bunicii noştri dragi să beneficieze gratuit de realizarea acestui proiect. Şi nu numai atât: am creat şi posibilitatea să ajungem acasă şi la cei care, din diverse motive, nu se pot deplasa până aici”, conchide primarul.

Ce frumos ar fi dacă alţi edili din judeţ şi ţară ar împărtăşi (minunat e acest cuvânt!) ideea celor din Buftea!