Pentru 2019, prin comparație cu 2018, suma alocată pentru plata ajutoarelor naționale tranzitorii din zootehnie și vegetal crește cu 4,73%, suma pentru plata subvenției la motorină cu 17%, iar suma destinată ajutorului de stat pentru ameliorarea raselor de animale cu 44,64%. Cifrele au fost prezentate de ministrul Agriculturii, Petre Daea.
„Cu privire la sprijinul producătorilor agricoli, suma bugetară este cu 4,4% mai mare decât anul trecut, reprezentând în cifre absolute 11 miliarde 865,85 de milioane de lei, care se susțin, pe de o parte, din fondurile cunoscute, de la Uniunea Europeană, înțelegând aici FEGA și FEADR, și prin cofinanțările din bugetul național. Prin APIA, din fonduri europene plus cofinanțare din bugetul național, avem 9 miliarde 616,6 milioane de lei, reprezentând o creștere de 3,8% pentru a susține cei 860.000 de beneficiari pe suprafața de 9,6 milioane hectare.
În calupul de sprijin al producătorilor agricoli, un loc important îl ocupă, pe de o parte, subvenționarea la timp, prin APIA, a sumelor din bugetul național, știindu-se aici că avem o serie întreagă de mecanisme și instrumente pe care le folosim, activându-le din bugetul național, a se vedea ajutorul național tranzitoriu de la zootehnie, de la producția vegetală. Suma este de 1,951 de miliarde de lei, cu o creștere de 4,73%.
Este cunoscut faptul că în sprijinul producătorilor agricoli acordăm o subvenție la acciza de motorină care, anul acesta, este cu 17% mai mare decât anul trecut. Subvenționarea ameliorării raselor de animale, anul acesta, este mai mare ca sumă cu 44,64%, respectiv 72 de milioane de lei față de 39,9 milioane de lei anul trecut”, a afirmat ministrul Agriculturii, Petre Daea, în fața Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, la prezentarea bugetului pentru Ministerul Agriculturii.
MADR dispune în 2019 de un buget de 22,86 miliarde de lei, în creştere cu aproape 15% faţă de anul 2018, când bugetul MADR fost de 19,91 miliarde de lei.
CE a decontat 452 de milioane de euro
Suma virată României în februarie 2019 este de 452 de milioane de euro. Prima tranșă a fost virată țării noastre în luna ianuarie 2019.
În România, până la această dată, au intrat, pe FEADR (Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală n.r.), FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă n.r.) și FEPAM (Fondul European pentru Pescuit și Afaceri Maritime n.r.), 7,6 miliarde de euro.
Subvențiile sunt achitate fermierilor de către APIA din bugetul național, prin alocarea unei sume în bugetul Ministerului Agriculturii, după efectuarea plății banii fiind decontați de Comisia Europenă din fondurile existente pentru agricultură și dezvoltare rurală.
Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.441