Pacienţi, liniştiţi-vă! Dacă va intra în vigoare noua lege prin care cardul de sănătate va fi înlocuit cu buletinul, noul act nu va putea fi falsificat şi nimeni altcineva, nu va avea acces la datele dumneavoastră personale.
Autorităţile care au creat noul document dau asigurări că informaţiile, nu pot fi accesate de o altă persoană decât cea care-l deţine. “Accesarea datelor de pe cardul electronic de identitate se va face prin intermediul unui pin, care ar trebui să fie cunoscut de deținător. (…) Practic, numai deținătorul acelui card va putea să-l folosească, respectiv instituțiile competente, cele din zona Ministerului de Interne și alte autorități care au competență de utilizare a acelui card și de a accesa acele date. Pe de altă parte, cip-ul respectiv, care va fi unul standardizat, (…) va fi și un document de călătorie. (…) Va avea foarte multe niveluri de securitate, care vor fi implementate integral în cadrul acestui proiect”, susţine directorul adjunct al Direcției Generale pentru Comunicații și Tehnologia Informației, Răzvan-Iulian Jiga.
Carmen Dan, ministrul Administraţiei şi Internelor: “Vrem să întărim siguranța. Sunt date care conduc la o incidență mare a furtului de identitate”
“Noua carte electronică de identitate va fi un document imposibil de falsificat. Scopul este ca acest nou document de identificare să ofere garanții suplimentare de securitate, urmând să fie un document imposibil de falsificat. Ne-am dorit ca prin acest act de identitate propus să întărim elementele de siguranță (…). Sunt date statistice care conduc în ultima vreme la o incidență mare a furtului de identitate. (…) Aproximativ 100 de Cărți de Identitate descoperite la frontieră în 2016 și 391 de cazuri în legătură cu falsul privind identitatea, documentate de Poliția Română, în 2016. Noi considerăm că, într-adevăr, există o incidență din acest punct de vedere. Dorim ca, în continuare, cele două tipuri de documente să poată fi eliberate și pentru copiii sub 14 ani, la cererea părinților”, explică ministrul de Interne, Carmen Dan. Nu se vor lua amprentate de la copiii sub 12 ani. Potrivit ministrului, primele cărţi electronice vor fi eliberate la cerere, cetăţenilor a căror buletine expiră.
Nu puteţi fi urmăriţi pe baza cip-ului din buletin!
Ministrul Carmen Dan atrage la rândul său, atenţia asupra faptului că cip-ul va deveni activ numai în momentul în care va fi alimentat printr-un câmp electromagnetic produs de un cititor special. În rest, el va rămâne pasiv şi nu va emite nicio informaţie. Noul document a fost gândit în aşa fel încât, să-i ofere mai multă siguranţă deţinătorului.