Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au revenit la Grădiștea! Împreună cu specialiștii Institutului Oncologic din București, aceștia au organizat sâmbătă, pe 22 iunie, o nouă ediție a campaniei Prevenție și depistare a cancerului de col uterin.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 458, ediția print
41 de femei cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani, din comuna Grădiștea, au primit cele mai utile informații cu privire la prevenirea cancerului de col uterin și tratamentul leziunilor canceroase. În scop preventiv, specialiștii le-au făcut femeilor un examen clinic mamar și testul Babeș-Papanicolau, singurul test care permite detectarea leziunilor potențial canceroase în stadiu incipient, când există șanse reale de vindecare. „Sperăm să le dăm rezultate bune referitoare la examinarea Babeș-Papanicolau sau să putem să le ajutăm în cazul problemelor de sănătate”, a spus dr. Virgiliu Prunoiu, coordonatorul Programului de screening de la Institutul Oncologic București. De altfel, potrivit coordonatorului grupului de voluntari al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, Viorel Prună, prima acțiune a Campaniei a avut loc la jumătatea lunii ianuarie a anului trecut, tot la Grădiștea. Ca de fiecare dată, dr. Cristina Șaptefrați, medic primar oncolog în cadrul Institutului Oncolgic din București, a venit în sprijinul femeilor și cu sfaturi medicale extrem de importante. „Este util ca femeile să vină la medic. Una este să descoperi un cancer la început, în stadiu zero sau în stadiul unu, și altceva când femeia are metastaze, în stadiul patru, când nu se mai poate face nimic”, a spus dr. Șaptefrați.
Peste 500 de femei, investigate de la debutul campaniei
Campania de prevenire și depistare a cancerului de col uterin a fost demarată, așadar, la începutul anului trecut. În tot acest timp, voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au desfășurat 19 astfel de ediții. De la debutul campaniei, medicii care se deplasează în teritoriu au recoltat testul Babeș-Papanicolau pentru un număr de peste 500 de femei. Alte câteva zeci au fost consiliate de specialiștii Institutului Oncologic București, pe diverse alte probleme de sănătate. Deși anumite persoane nu au îndeplinit condițiile necesare recoltării testului Babeș-Papanicolau, acestea au fost consiliate conform fiecărui caz în parte. Acțiunea socială a fost organizată cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, sub coordonarea Arhim. Ciprian Grădinaru, duhovnicul Paraclisului CMN.
Cât este de periculos cancerul de col uterin?
Cancerul de col uterin este un tip de cancer care apare în celulele colului uterin, numit și cervix. Ca urmare a complicațiilor acestui tip de cancer, în România, zilnic mor cinci femei. Organizația Mondială a Sănătății avertizează că riscul decesului cauzat de cancerul de col uterin în țara noastră este de trei ori mai ridicat decât media europeană. Astfel, România se află pe un loc fruntaș în Europa ca rată a deceselor pe fondul acestei boli. Anual, mor aproximativ 2.000 femei din 3.000 înregistrate, din cauza faptului că boala este depistată în stadiile sale finale. Șansele de supraviețuire cresc dacă tratamentul se începe imediat după ce se descoperă boala.