Ultima etapă din play-off, desfășurată sâmbătă, s-a încheiat cu un mare scandal, în „dulcele” stil românesc. Cele două pretendente la titlu, Viitorul lui Hagi și FCSB-ul lui Becali, au terminat campionatul cu același număr de puncte – 44. În aceste condiții, FC Viitorul a fost declarată campioana României, dar FCSB contestă această decizie. Gigi Becali, afirmă că, de fapt, titlul i se cuvine echipei sale și a anunțat că va contesta această hotărâre la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne.
Disputa pornește de la decizia Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) de a lua în considerare doar rezultatele meciurilor directe din play-off dintre cele două echipe, drept criteriu de departajare.
Argumentele LPF
LPF a dat publlicităţii un comunicat în care arată că „termenul campionat are în vedere disputarea unui singur meci tur și a unui singur meci retur între două echipe și, în niciun caz, disputarea mai multor meciuri tur-retur”. „Toate meciurile din campionat se referă în mod clar la o singură fază competiţională, respectiv cea a sezonului regular sau cea a play-off-ului/play-out-ului, după caz. Play-off-ul poate fi considerat un alt campionat, susţine LPF.
LPF mai susține că, în cazul formatului actual al Ligii I Orange, noţiunea de „campionat”, definită de art. 8 lit. a) din ROAF, folosită în cadrul sintagmei „toate meciurile din campionat” de art. 27 alin. (3), se referă în mod clar la o singură fază competiţională, respectiv cea a sezonului regular sau cea a play-off-ului/play-out-ului, după caz. Atâta timp cât două echipe au disputat jocuri în sistem tur-retur în play-off (adică un „campionat” în sensul definiţiei de la art. 8 lit. a)), nu există nici un temei regulamentar pentru departajarea lor și prin raportare la rezultatele meciurilor disputate în prima fază a competiţiei (un alt „campionat” în accepţiunea art. 8 lit. a) din regulament)”, se arată în comunicatul LPF. „De altfel, această modalitate de departajare nu este folosită în premieră de Liga Profesionistă de Fotbal, care a utilizat acest sistem și în sezonul 2015/2016, când departajarea echipelor CSMS Iași și CS Universitatea Craiova s-a făcut pe baza jocurilor tur-retur disputate în play-out și nu prin raportare la toate jocurile disputate pe parcursul întregii competiţii. Mai mult decât atât, legalitatea criteriilor de departajare folosite de către LPF a fost confirmată și prin Hotărârea Comitetului Executiv al FRF din data de 7 iunie 2016, prin care s-a aprobat clasamentul final al Ligii I Orange”, mai afirmă LPF.
Un „campionat”, sau două?
Becali este, net, de altă părere. „La egalitate de puncte, Steaua este campioană. Am luat și am studiat regulamentele, după o discuţie cu Alibec. La egalitate se ia rotunjirea, iar apoi te trimite la ROAF. Acolo scrie că se pun toate meciurile directe între ele programate în campionat. După ce s-au jucat toate meciurile programate în campionat, sunt patru, nu două, noi suntem în avantaj. Așa scrie în ROAF. Se spune clar, după ce s-au jucat toate meciurile programate și sunt patru, nu două. În ROAF la articolul 26 sau 30, așa scrie. La egalitate de puncte la final, se ia rotunjirea, iar la ROAF spune că dacă mai multe echipe sunt la egalitate se iau toate meciurile directe programate în campionat. E un singur campionat, nu sunt două. (…) Campionatul înseamnă patru meciuri, nu două, așa scrie la ROAF. O să ajungem la TAS, deși nu ar trebui, că la mine e lucru clar, e și logic să se ia patru meciuri, nu e alt campionat”, susține patronul FCSB.
Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.351