În perioada 19-23 septembrie, în localitatea Maia, provincia Porto din Portugalia, s-au desfășurat Campionatele Europene de karate-do Goju-Ryu, la toate categoriile de vârstă – copii, cadeți, juniori și seniori. La competiție au participat peste 1.000 de sportivi din 22 de țări europene. Din lotul României au făcut parte și 8 sportivi de la Clubul Sportiv Periș, care s-au remarcat prin performanțe notabile.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print, nr. 422

Trebuie subliniat faptul că cei opt sportivi din Periș s-au întors acasă cu nu mai puțin de 7 medalii (8 cu cea a antrenorului lor – sensei Valeriu Stancu), dintre care 3 din cel mai prețios metal – aurul.

Clubul din Periș a fost înființat de sensei Valeriu Stancu  (el însuși campion mondial la Fortalezza-Brazilia, al acestui stil de arte marțiale), în urmă cu 6 ani. De atunci, performanțele au început să-și facă apariția, devenind din ce în ce mai numeroase și mai prestigioase. Astfel, copii de la CS Karate Periș se pot mândri astăzi cu multiple titluri de campioni naționali (4 titluri de campioni naţionali, 5 de vicecampioni şi 13 locuri III, la Kata și Kumite, în 2017) și europeni, ba chiar și cu cel de vicecampion mondial obținut cu echipa României de George Trușcă, tot în anul 2017, când avea vârsta de 13 ani.

Sprijinul administrației locale, esențial în obținerea de performanțe

Despre succesele clubului din Periș ne-a vorbit artizanul acestora, sensei Valeriu Stancu, un împătimit al artelor marțiale, dar și un mentor remarcabil pentru copiii care vor să practice acest gen de sport. „Domnul primar Anghel Albu ne-a susținut întotdeauna participarea în cele mai puternice concursuri, cum ar fi Campionatul Național, Cupa României, Campionatul Mondial și, iată, acum și la Campionatul European din Portugalia. De asemenea, ne asigură toate echipamentele sportive și deplasările și ne-a oferit și o sală de antrenament dotată cu toate cele necesare. Aceste eforturi se văd în rezultatele obținute de sportivii noștri. Astfel, anul acesta am avut performanțe mult mai bune la Campionatul European, decât anul trecut, la Campionatul Mondial. De aceea, doresc ­să-i mulțumesc dlui. primar Anghel Albu pentru sprijinul constant pe care ni-l oferă, dar și părinților acestor copii minunați, părintelui Alexandru Costea pentru binecuvântarea pe care ne-a dat-o, dar și președintelui federației, dl. Victor Nae!”, ne-a spus Valeriu Stancu.

Mereu alături de „copiii de aur” din Periș

Primarul comunei ­ne-a întărit spusele celui care a făcut din sportivii CS Karate Periș campioni cu performanțe remarcabile.

„Aici, la Periș, întotdeauna am susținut mișcarea sportivă prin toate mijloacele, financiare, infrastructură, pentru că eu consider că pentru a avea copii și tineri sănătoși aceștia trebuie să practice sportul. Mai ales un astfel de sport – karate – care educă atât spiritul, cât și corpul. Artele marțiale au acea calitate care le oferă copiilor o educație morală solidă, disciplină, hotărâre și curaj. Iar dacă această activitate este încununată și de performanță, faptul nu poate să ne aducă decât bucurie, satisfacție și mândrie că o comună ca a noastră poate da naștere la campioni care să ducă faima României peste hotare. Iată de ce, și de acum înainte, vom investi în susținerea generațiilor de copii care să crească sănătoși și să devină cetățeni de nădejde ai comunității noastre, pentru că ei, nu-i așa, reprezintă viitorul acestei țări”, ne-a declarat primarul comunei Periș, Anghel Albu.

Un palmares impresionant, la CE din Portugalia

■ Maia Marin – campioană europeană, categ. 8-9 ani – 27 kg la Kumite WKF;

■ Ștefania Andreea Stancu – campioană europeană cu echipa României, categ. 10/11 ani + 45 kg – Kumite WKF;

■ Valeriu Stancu – campion european Kumite Individual – categ. 1,70 m;

■ Ștefania Andreea Stancu – vicecampioană europeană, categ. 10-11 ani + 45 Kg – Kumite WKF;

■ Mario Anghel – vicecampion european cu echipa României, categ. 8/9ani – 27 kg – Kumite WKF;

■ Sophia Marin, categ. 10-11 ani – 37 Kg – Kumite WKF;

■ Ștefan Rădulescu – locul 3, categ. 10-11ani + 43 Kg – Kumite WKF;

■ George Trușcă – locul 3, categ.  cadeți – 63 Kg – Kumite WKF.