Istoria grupului şcolar „Vintilă Brătianu” coboară pe la anii 1900 când, la Dragomireşti Vale a luat fiinţă singura şcoală de grădinărit din România. Liberalul Vintilă Brătianu împreună cu Maximilian Popovici – cel care, conform legendelor, a preluat reţeta magiunului fără zahăr de la ţăranii din Topoloveni, Argeş – au propus Casei Rurale înfiinţarea unei şcoli de grădinărit, cu scopul de a-i instrui pe copiii ţăranilor împroprietăriţi în urma răscoalei din 1907. Şi de atunci, faima şcolii s-a păstrat. Liceul se desfăşoară pe 5 ha de incintă şi frumoasa clădire reprezentativă pentru arhitectura muntenească a trecut prin renovări minime. Urmează în viitorul apropiat câteva transformări radicale, demne de perioada în care trăim.

Directorul grupului şcolar „Vintilă Brătianu”, Eugen Adrian Chisa, inginer zootehnist de meserie şi fost elev al liceului, aşteaptă cu nerăbdare ca locul care îi este drag şi familiar de atâţia ani să îmbrace haine noi. Proiectul, în valoare de 8 milioane de euro, prin care a fost aprobată reprofilarea liceului în campus preuniversitar cuprinde transformarea actualului internat de fete într-un hotel de două stele, construirea unei noi săli de sport şi, mai ales, încă o clădire cu noi săli de clasă. Campusul va păstra actualele specialităţi şi va avea în plus clase de vocaţional cu specific sportiv. Director adjunct din 2001 şi director plin din 2011, profesorul Chisa recunoaşte că fără implicarea directă a primarului comunei, inginerul Gheorghe Socol, nimic nu s-ar fi realizat din punct de vedere educaţional în Dragomireşti Vale.

„Tractorul cel nou pentru practica elevilor l-am luat de la Ştefăneşti tot cu ajutorul primarului şi, indiferent de orientarea politică, trebuie să recunosc că, dacă nu mai plouă în liceu prin ţigla spartă a acoperişului, tot primarului Socol i se datorează” precizează interlocutorul nostru.

Liceu cu o neștiută tradiţie

Recunosc că habar nu aveam că la Dragomireşti Vale a existat o asemenea tradiţie a învăţământului agricol. Liceul care are acum profil de servicii (tehnician în activităţi economice), agricultură (teh­nician agronom şi veterinar), ecologie (tehnician ecologie şi protecţia mediului), electromecanică şi industrie alimentară, primeşte 1033 de elevi la învăţământul de zi, seral şi fără frecvenţă. Elevii sunt majoritatea din judeţul Giurgiu iar cei mai mulţi înscrişi sunt la clasele cu profil agricol. Există nu mai puțin de 20 de clase cu profil agricol din cele 34 existente. Odinioară fost liceu de protocol al Ministerului Agriculturii, liceul de la Dragomireşti Vale a avut o bază materială extraordinară care a dispărut, din păcate. Şi ce spune directorul: „Lipsesc centrele de instruire practică şi nu vă imaginaţi ce era odinioară aici. Erau utilaje, terenuri, ferme. Mai avem pământul pe care l-am cultivat cu orz şi astfel am putut cumpăra tractorul cel nou. Alt­fel, ne rămăsese un vechi tractor U 650. Ce să-i predai unui elev al anului 2013 dintr-un tractor fabricat în 1980 când tehnica a evoluat la dimensiuni nebănuite?”. Aşadar, odată, erau 4,5 ha de teren, o livadă, două heleştee, o fermă cu porci şi una cu oi. Acum, toate acestea nu mai există şi directorul ne povesteşte că este imposibil ca elevii de la agricol să facă numai teorie şi ore de laborator. Este obligatoriu ca programa şcolară să cuprindă şi practică. „Tot din proiectul mare de 8 milioane de euro vom reface şi sera didactică pe 600 de metri. Ea există oarecum şi în momentul de faţă, dar… nu corespunde cerinţelor. Separat de actualul proiect, tot cu ajutorul primarului sperăm să facem un dispensar veterinar cu niscaiva animale. Elevii trebuie neapărat să înveţe practic cum se face o recoltare, o injecţie etc. Mă rog de toţi prietenii şi cunoscuţii pe care îi am în domeniu, dar nu putem face decât vizite ba pe la vreo fermă, ba la facultatea veterinară… Chiar şi cu contract de practică, nimănui nu-i convine să-i lase efectic pe elevi să facă tratamente, oricât de binevoitori sunt, şi chiar sunt!”, spune directorul liceului.

Ah, ah, ah! Un semnal de alarmă către responsabilii din Ministerul Educaţiei Naţionale: chiar are nevoie România de tehnicieni agronomi care să nu ştie să deosebească în câmp orzul de grâu? Nu e totul pierdut „în teritoriu” şi cum mizăm pe agricultură pentru a „ne salva” poate n-ar strica o reevaluare a programei şcolare. Digital cum se doreşte a deveni  învăţământul românesc, e imposibil ca un elev care va deveni tehnician veterinar să afle cum trebuie ajutată o vacă în chinurile facerii…

Primarul Gheorghe Socol, inițiatorul proiectului

Proiectul campusului de la Liceul „Vintilă Brătianu” a demarat în 2009, când, la inițiativa primarului din Dragomirești Vale, Gheorghe Socol, a fost întocmit studiul de fezabilitate. După 3 ani, în mai 2012, a fost semnat, prin ADRBI, contractul de finanțare. În perioada imediat următoare, va începe licitația, pe care primarul speră să o ducă la bun sfârșit în prima decadă a lunii mai. Așa cum spune și directorul liceului, valoarea investiției este de 8 milioane de euro, din care 5% reprezintă contribuția bugetului local. Proiectul prevede modernizarea clădirilor existente, construirea unei săli de sport, a unor garsoniere pentru profesori, a unui cămin pentru elevi, renovarea cantinei, reabilitarea instalațiilor de apă, canalizare, gaze a rețelelor electrice, precum și dotarea cu calculatoare și mobilier nou. „ Am luat această inițiativă pentru că acest liceu este unul de patrimoniu pentru județ. El a fost înființat în anul 1911, așadar are peste un veac. Liceul a beneficiat de-a lungul vremii de o atenție deosebită din partea Ministerului Agriculturii, creând cadre de elită pentru întreaga agricultură românească. După ’90, el n-a mai primit nicio finanțare de la minister, fiind preluat de administrația locală. De aceea am considerat că o astfel de unitate de învățământ merită să i se redea înfățișarea și prestigiul de altădată”, ne-a spus primarul Gheorghe Socol.