Nu știu câți cunosc faptul că în comuna Dragomirești-Vale ființează una dintre cele mai vechi structuri de învățământ cu profil agricol din județul Ilfov și cea mai veche școală de grădinărit din România. „Școala de Horticultură”, așa cum se numea ea în anul 1911, la înființare, continuă tradiția învățământului agricol românesc sub o nouă denumire: Liceul Tehnologic „Vintilă Brătianu”. Aici, elevii se pot specializa în cele mai diverse domenii ale agriculturii, în condiții de nivel european.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 377, ediția print
Vă mărturisesc că am rămas foarte surprins când am aflat istoria de mai bine de un veac a liceului din Dragomirești, aș putea spune o adevărată perlă a învățământului agricol din România, care în zilele noastre se luptă să supraviețuiască în profunda criză care macină învățământul românesc. Din fericire, în această luptă beneficiază de sprijinul autorităților locale, în primul rând al primarului Gheorghe Socol, dar și de sprijinul celui care conduce această unitate de învățământ, directorul Adrian Chisa, el însuși absolventul acestei școli centenare, în urmă cu câteva decenii.
O istorie fascinantă
Inginerul zootehnist Adrian Chisa este un dascăl eminent și un împătimit al meseriei pe care o practică de zeci de ani. Născut în Dragomirești, el s-a întors în locul care i-a marcat destinul, pentru a pune umărul la propășirea școlii unde s-a format ca specialist. Cu toate că învățământul agricol a fost, în ultimii 28 de ani, o Cenușăreasă a educației, prof. Adrian Chisa se încăpățânează să-i redea strălucirea de odinioară. Haideți să ascultăm istoria fascinantă a „Școlii de Horticultură” din Dragomirești, așa cum ne-a povestit-o prof. Adrian Chisa. „Școala de Horticultură, cum a fost denumit, la înființare, liceul nostru, datează din anul 1911. A fost, de fapt, prima școală de grădinărit din România, iar în prezent este cea mai veche școală cu acest profil din țara noastră. Ea a fost coordonată de un mare agronom al țării noastre – Dumitru Ștefănescu. Pe 15 decembrie este ziua școlii, și vom aniversa, iată, 106 ani de la înființare. Școala aceasta a fost școală de protocol a Ministerului Agriculturii. Aici, în anii `80, studiau elevi din toată țara, dar și elevi veniți din străinătate, din Africa și din Grecia. Pe timpul când eu învățam aici, în anii `79 -`80 aveam o bază materială care concura cu cea a Institutului Agronomic. Aveam oi, vaci, peste 200 de capete de porci, animale de blană, păsări. În facultate, mergeam în practică la Crevedia, la Ograda, la Periș, chiar și în Ialomița, la Căzănești, pe când aici, la liceu, practica se efectua la fața locului: îngrijeam animalele, curățam grajdurile, făta scrofa – cântăream purceii și îi trecem în registrul de evidență, absolut toată gama de lucrări din zootehnie se făcea cu elevii. Era, în acele vremuri, unul dintre cele mai bune licee de profil. În acest liceu, de-a lungul anilor, au învățat elevi care, ulterior, au ajuns medici, preoți și chiar profesori universitari”, își amintește Adrian Chisa.
Un campus unicat
În ziua de azi, liceul a beneficiat de ample investiții, în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene cu o valoare totală de 8 milioane de euro. Inițiativa reabilitării acestei unități de învățământ i-a aparținut primarului Gheorghe Socol. Proiectul campusului de la Liceul „Vintilă Brătianu” a demarat în 2009. Lucrările au început în anul 2014 și au constat în reabilitarea, consolidarea și efectuarea de reparații capitale ale clădirilor deja existente – vechea clădire a Școlii de Horticultură, internat, cantină, biblioteca școlară – și construirea unor clădiri noi: sală de sport și locuințe pentru cadre didactice, corp de școală cu 22 de săli de clasă, cabinete și laboratoare. De asemenea, a fost reabilitată și sera didactică. Totodată, au fost reînnoite toate dotările, de la mobilier școlar la calculatoare. Între timp, campusul a fost finalizat, iar investițiile realizate au transformat această unitate de învățământ în una de top. Vechea clădire, care datează din secolul trecut, a fost reabilitată și ea. Aici există nouă săli de clasă, în principal pentru specializarea tehnician veterinar și servicii, unde se află, de altfel, întreaga bază de material didactic pentru aceste discipline. Cadrele didactice sunt specializate în domeniul agricol: ingineri zootehniști, agronomi, mecanici, medici veterinari.
O gamă largă de specializări
„Eu aici am terminat liceul, iar cursurile le-am desfășurat în clădirea veche. În prezent, avem cele mai multe specializări din județul Ilfov, vorbim de calificări profesionale în agricultură: tehnician agronom, tehnician veterinar, tehnician în industria alimentară, tehnician în electromecanică, tehnician în activități economice, un fel de contabilitate agricolă, foarte importantă pentru producție, tehnician în ecologie și protecția mediului. Lor li se adaugă și cursurile postliceale, de tehnician în controlul produselor agroalimentare și tehnician în cadastru funciar și topografie. Am avut și o școală profesională dar, din păcate, anul acesta nu am reușit să realizăm efectivul pentru clasa de frigotehniști. Dar nu ne vom lăsa și vom face totul pentru realizarea acestei clase, în anul școlar următor”, ne-a spus directorul liceului.
De la agricultură, la sport și medicină
În ziua de azi, în total, la liceu studiază peste 850 de elevi, iar împreună cu celelate structuri și forme de învățământ din comună – preșcolar, gimnazial, postliceal -, numărul elevilor atinge totalul de 1.400. Pe lângă aceste calificări și profesii, liceul mai are și un profil teoretic – științele naturii, cu frecvență redusă. În domeniul vocațional, funcționează o clasă cu profil sportiv, cu specializări rugby și handbal. „Am ajuns, deja, în clasa a XI-a, urmează să ne acredităm. Au fost construite două săli de sport - una multidisciplinară – și o sală de forță și fitness cu aparatură de vârf, pentru îmbunătățirea condiției fizice a sportivilor. Avem și două echipe de rugby, masculin și feminin, înscrise în Campionatul Național de juniori, care au rezultate foarte bune. Ne-am gândit și la un proiect pentru înființarea unui curs postliceal de asistenți medicali, profil unic în întreg învățământul ilfovean. Singura noastră problemă este aceea că nu găsim cadre didactice… pentru că sunt plătiți cu ora, sumele sunt mici. Banii sunt puțini, și un medic nu ar veni să predea pe aici, deși avem o bază materială bună”, explică ing. Adrian Chisa. El a adăugat că, la absolvirea cursurilor, elevii primesc un certificat de competențe, recunoscut la nivel european, diplomă de absolvire și diplomă de bacalaureat, dacă trec acest examen. „Vreau să subliniez sprijinul total și deschiderea totală din partea domnului primar Socol. La orice solicitare a noastră am fost ajutați fără preget. Nu s-a întâmplat niciodată să ni se spună nu se poate!”, a completat directorul liceului.
Teoria ca teoria, dar practica?
Mai sunt încă multe de făcut în campusul din Dragomirești, dar directorul Chisa nu capitulează. El își dorește să facă din unitatea pe care o conduce o școală de elită a agriculturii românești, care să furnizeze specialiști bine pregătiți pentru acest domeniu.
„Nu poți să ai specializări în agricultură, dacă n-ai un centru de instruire practică. Până acum, practica se efectua la agenți economici pe care-i cunosc eu. Iată de ce s-a mers pe reabilitarea serei didactice. Mai avem și un teren de 50 de hectare pe care îl vom folosi pentru cei de la agronomie. Putem astfel să facem și producție și să ne autofinanțăm într-o oarecare măsură. Mai mult, noi avem o mică fermă care ar putea fi reabilitată, mai ales că există semnale că Ministerul Agriculturii intenționează să reabiliteze fermele didactice. Avem aici adăposturi pentru animale, dispensar veterinar. Am achiziționat și un tractor de 86 CP, pentru că în programa școlară sunt prevăzute cursuri de conducere tractor și auto”, a subliniat directorul liceului. În această ordine de idei trebuie precizat că Primăria intenționează să acceseze fonduri europene, în cadrul GAL-ului din care face parte, pentru achiziționarea unui al doilea tractor ultramodern, cu dubă comandă, pentru instruirea elevilor în meseria de mecanizator, specializare foarte căutată în ziua de azi.
Două bijuterii de grădinițe
Directorul Adrian Chisa coordonează întrega rețea de învățământ din comuna Dragomirești-Vale. El se mândrește și cu cele două grădinițe din Dragomirești, unități de învățământ noi, la cele mai înalte standarde europene. Le-am vizitat pe amândouă și ne-am convins că așa stau lucrurile. Ce ne-a impresionat, în primul rând, a fost curățenia, dar și dotările de vârf.
Grădinița din Dragomirești-Vale funcționează din anul 2016. Aici sunt înscriși între 60 și 80 de copii, în prezent, repartizați într-o grupă cu program normal și două grupe cu program prelungit.
„Grădinița din Dragomirești-Deal funcționează din anul 2011. Aici învață 140 de copii. Există două grupe cu program normal și 6 grupe cu program prelungit, fiecare cu propriul său dormitor. Avem cabinet metodic, cabinet medical cu cameră de izolare, o sală de joacă de interior, sală de festivități un muzeu al satului, cu obiecte specifice, unelte, îmbrăcăminte, obiecte casnice etc.”, ne-a spus Pena Milica Dragu, profesor coordonator de structură, Grădinița nr. 1 Dragomirești-Deal.