Aproximativ 230.000 de europeni se sting în fiecare an ca urmare a complicaţiilor cancerului colorectal, conform statisticilor prezentate pe site-ul www.europacolon.org. Specialiştii susţin că acest tip de cancer este al treilea ca frecvenţă la nivel mondial. Ţinând cont de gravitatea bolii şi importanţa diagnosticării ma­ladiei în stadiu incipient când rata de succes a tratamentului este mare, luna aceasta este dedicată luptei împotriva cancerului de intestin gros. 

Maladia se vindecă în stadii incipiente 

Un milion de oameni din întreaga lume primesc în fiecare an diagnosticul  terifiant – cancer de intestin gros. Vestea bună este că maladia are şanse reale de vindecare dacă este detectată în fazele ei incipiente şi dacă pacientul este supus terapiei adecvate la momentul potrivit. Pentru aceasta însă, trebuie aplicate metodele de screening, efectuarea de investigaţii specifice regulate, chiar şi în lipsa oricăror semne de boală. Aceste investigaţii trebuie iniţiate după împlinirea vârstei de 50 de ani, uneori chiar mai devreme dacă medicul o indică, mai ales în cazul persoanelor care prezintă cazuri de boală în familie. Una dintre cele mai simple metode de depistare existentă în acest moment este testul hemocult. Testul nu provoacă durere şi nu presupune niciun fel de intervenţie medicală, având drept scop depistarea prezenţei unei sângerări ascunse în scaun, un indicator foarte util în diagnosticarea precoce a unor afecţiuni intestinale sau chiar a cancerului intestinului gros. 

„Importanţa prevenţiei şi depistării precoce a cancerului în general, dar mai ales a cancerului intestinului gros – este primordială pentru sănătatea unei naţiuni şi a oricărui cetăţean. Pentru acest lucru, este important să efectuăm analize de screening specifice în mod regulat. În cazul cancerului intestinului gros, detecţia precoce creşte şansele pacientului la vindecare. Mai ales, când există această modalitate neinvazivă, de detecţie precoce, testul hemocult, este nepermis de mare numărul pacienţilor diagnosticaţi tardiv cu această boală. De aceea, ne-am decis să dedicăm luna martie informării publicului asupra pericolului acestui flagel, promovării importanţei unui control anual, în special pentru persoanele peste 50 de ani”, spune Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Program susţinut și de Jurnalul de Ilfov

Pentru a veni în sprijinul populaţiei, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România continuă și în acest an, programul de informare cu privire la cancerul intestinului gros, sub sloganul “Nu lăsaţi neglijenţa să vă despartă!” Anul acesta, campania se va desfășura pe tot parcursul lunii martie și va fi vizibilă în mijloacele de transport în comun bucureștene (RATB, metrou), precum și în multe dintre clădirile de birouri din Capitală. La nivel naţional, mesajul campaniei va fi auzit pe frecvenţa EuropaFM și va putea fi citit în ziarele Libertatea și Jurnalul de Ilfov, partenerii campaniei. De asemenea, informaţii despre cancerul intestinului gros și metodele de prevenţie și diagnosticare precoce a bolii sunt disponibile și pe site-ul www.invingemcancerul.ro