Festivalul-concurs interjudeţean dedicat preșcolarilor, «Zâmbetul copilăriei», a adus la spectacolul de gală din 5 iunie momente de excepţie, rod bun al echipelor copii-cadre didactice-părinţi.

Căutare de talente

Ţelul suprem al concursului  este strâns legat de găsirea talentelor timpurii și, de aceea, proiectul iniţiat de inspectorul judeţean pentru învăţământul preșcolar, Anișoara Ciobanu, cuprinde două faze judeţene pe zona de sud și pe zona de nord a judeţului. Astfel, pe 27 mai, la Centrul Cultural Măgurele și pe 28 mai, la Centrul Cultural «Ion Manu», din Otopeni a avut loc preselecţia pentru gala din 5 iunie.  Iar 5 iunie a fost cu dublă semnificaţie: era și ziua Învăţătorului și astfel, cadrele didactice implicate au primit o doză dublă de «La mulţi ani!», spre meritul lor, din partea prefectului judeţului, Daniel Rășică și al inspectorului general, Coca Codreanu.

Micii artiști ai marilor interpretări

Dificultatea selecţiei și a acordării premiilor s-a văzut abia la spectacolul de gală pentru că, de exemplu, «Nunta la români» de la Grădiniţa nr. 1 din Otopeni a fost prezentată impecabil, motiv pentru care copiii și educatoarele Natașa Carianopol și Carmen Sturzu au primit «Premiul special pentru cel mai frumos obicei tradiţional».

Trofeul «Zâmbetul copilăriei, ediţia a XI-a» a ajuns la Grădiniţa nr. 1 din Dragomirești-Deal pentru dansul turcesc de o complexitate specifică, în care i-am revăzut, cu un an mai în vârstă, pe copiii de anul trecut. Iar anul acesta de creștere, pus în valoare de cadrele didactice Milica Pena-Dragu, Florina Birca și Florentina Bozneanu, le-a adus trofeul.

«Visul Anei», al Grădiniţei nr. 1 din Cernica, a fost cu siguranţă cel mai emoţionant moment. “Am plâns la selecţie, când căruciorul cu rotile a intrat pe scenă și am văzut-o pe micuţă în el”, îmi spunea Anișoara Ciobanu. Copiii, reuniţi sub numele de «Licuricii» și educatoarele Mihaela Matei și Georgeta Gaţe au primit, în consecinţă, «Premiul special pentru cel mai frumos dans tematic».

Micuţa Anisia Grigore Ion de la Buftea și a ei «Mi-am făcut bundiţă nouă», împreună cu îndrumătoarea ei, Margareta Pistol, s-au reîntors cu «Premiul special pentru cea mai frumoasă interpretare de muzică populară».

Și alte premii speciale: pentru cea mai frumoasă piesă de teatru, «Greierele și furnica» a Grădiniţei nr. 2 Otopeni; cel mai frumos dans popular, Grădiniţa Rază de Soare, Buftea pentru «Jinele» din Mărginimea Sibiului ; cele mai frumoase costume confecţionate de educatoare, grădiniţa nr.1 Balotești și educatoarele Ileana Gavrilă și Victoriţa Pascariu; pentru dans sportiv, micuţa Ana Gabriela Tănase de la Grădiniţa nr.4, Otopeni; cel mai bun actor, pentru «Pupăza din tei» a Grădiniţei nr. 6 din Buftea; cel mai bun cuplu a fost cel alcătuit de Adina Popa și denis Popa de la Grădiniţa nr.1 din Dobroiești, care au dansat cha-cha. Premiul special pentru cel mai bun interpret de muzică ușoară a ajuns la București, la Sara Comișan, de la Grădiniţa Albinuţa,  care a interpretat «Broscuţa Oac».

Finalul Galei le-a aparţinut copiilor de la Dragomirești-Vale, care, reuniţi sub denumirea de «Românașul», au interpretat un minunat dans maramureșean în costume special lucrate pentru ei direct în Maramureș. Și așa «Zâmbetul copilăriei» s-a dovedit a fi în anul 2014 complex și plin de misterele și forţa capacităţii creatoare. Zâmbiţi, copilăria nu fu niciodată mai frumoasă!