Prețul la energia electrică ar putea scădea, de la 1 ianuarie 2016

Potrivit lui Niculae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), prețului energiei electrice la consumatorul final ar putea scădea cu 3-5%, de la 1 ianuarie 2016. Reducerea nu vizează certificatele verzi sau bonusul de cogenerare. Pe de altă parte, Silvia Vlăsceanu, director general al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), a declarat că reducerea efectivă s-ar putea să fie cu totul alta. „(…) Orice reducere a tarifelor de distribuție și de transport, probabil, care sunt în sarcina Autorității de Reglementare, nu înseamnă automat și o reducere a facturii consumatorului final. Diferența între ceea ce se reduce la consumatorii finali și ceea ce se reduce cu tarifele de distribuție nu poate să fie și probabil că nici nu va fi acesta”, a spus Silvia Vlăsceanu.

Rata inflației a ajuns la -1,6%

Pe fondul unei creșteri de 0,28% a prețurilor în luna octombrie, rata anuală a inflației a ajuns la valoarea de -1,6%, potrivit INS.  Alimentele s-au scumpit cu 0,5%, cea mai mare majorare, de 6,38%, fiind consemnată la cartofi. Prețurile mărfurilor nealimentare au avansat cu 0,13%, iar tarifele serviciilor au urcat cu 0,27%. Comparativ cu decembrie 2014, prețurile sunt mai mici cu 1,35%. În septembrie, preţurile crescuseră cu 0,26%, iar rata anuală a inflaţiei a ajunsese la -1,7%, revenind astfel la nivelul din iulie, după ce în august se adâncise la -1,9%, pe fondul creșterii preţurilor de consum cu 0,9% la alimente și cu 0,1% la servicii, în cursul lunii septembrie. BNR prognozează, pentru 2015, o rată anuală a inflației de -0,7%. La prognoza din august, BNR estima o inflaţie de -0,3%, în 2015, și de 0,7% pentru finele anului următor.

Dacia a vândut 3,5 milioane de mașini, în 10 ani

Grupul auto francez Renault a anunțat că, în cei zece ani care au trecut de la relansarea mărcii Dacia, au fost vândute 3,5 milioane de automobile cu această marcă în Europa și bazinul mediteranean. Exemplarul cu numărul 3.500.000, un Sandero Stepway, a fost cumpărat de un client de la o reprezentanță din Mill Lane, o suburbie a Londrei, Marea Britanie, informează producătorul. În primul semestru din 2015, Dacia a vândut cu 10,1% mai multe unități, adică 290.024 vehicule, în condițiile în care în 19 dintre cele 44 de țări unde se comercializează marca Dacia au fost înregistrate recorduri de vânzări în primul semestru.

ANAF „se mișcă” bine!

Veniturile încasate de ANAF, în primele 10 luni ale anului, au fost substanțiale. Potrivit comunicatului instituției, încasările s-au ridicat la 165,32 miliarde lei, în creștere cu 7,3% faţă de aceeași perioadă a anului trecut și cu 1,2% peste programul de încasări rectificat. Din cele 11,24 mld. lei, veniturile suplimentare din TVA au reprezentat 5 mld. lei. Astfel, în total, încasările din TVA au fost de aproximativ 47,92 miliarde lei, majorate cu 11,8%, în condiţiile reducerii cotei TVA la alimente și băuturi nealcoolice, de la 1 iunie. La bugetul de stat s-au încasat aproape 116,84 miliarde lei, cu 11,33% mai mult decât în perioada similară a anului trecut, pe fondul creșterii generale, cu 4,3%, a volumului obligaţiilor fiscale declarate.