Economia României își ia avânt
Banca Mondială (BM) s-a aliniat estimărilor Comisiei Europene și FMI și a îmbunătăţit prognoza de creștere a economiei României pentru anul acesta la 3,9%. Totodată, BM estimează pentru 2017 o creștere de 4,1%. BM a majorat și estimarea privind avansul PIB pentru anul trecut, la 3,6%, potrivit raportului bianual World Economic Prospects. De asemenea, pentru 2018, BM anticipează că economia României va crește cu 4%. Prognozele anterioare ale Băncii Mondiale, prezentate în iunie anul trecut, indicau un avans economic de 3% pentru anul 2015, de 3,2% pentru 2016 și de 3,5% pentru 2017.
Leul se va ieftini, în martie
Vești bune pentru cei care au credite în lei! Ei vor plăti, din martie, rate mai mici, pentru că rata dobânzii interbancare ROBOR, cu scadență la 3 luni, în funcție de care se calculează dobânda la creditele în lei, a coborât, săptămâna trecută, pentru prima dată în ultimii 25 de ani, sub pragul de 1%. Nivelul atins este cu o treime mai mic decât cel din septembire. ROBOR la 3 luni a scăzut la 0,98%. Băncile recalculează trimestrial nivelul dobânzii în funcție de ROBOR, la care adaugă o marjă fixă. ROBOR se calculează ca medie a dobânzilor bancare pentru depozitele plasate, iar valoarea este anunțată zilnic de BNR. Băncile actualizează dobânzile la creditele în lei o dată la trei luni.
Dolarul ar putea ajunge la 4,5 lei, în 2016
O analiză realizată de compania Tradeville apreciază că economia românească va continua să crească și în 2016 peste media Uniunii Europene, dar dolarul american ar putea ajunge la 4,5 lei, în prima jumătate a acestui an. Potrivit specialiștilor companiei, în 2016, dolarul american va continua să se aprecieze, pe fondul revenirii economiei americane și a majorării dobânzilor de către Rezerva Federală. „Atâta timp cât cursul EUR/RON rămâne stabil, în linia a ceea ce am văzut după 2009, o depreciere posibilă a cursului EUR/USD s-ar traduce printr-o apreciere a USD în fața leului românesc. Cursul USD/RON ar putea ajunge, astfel, la 4,50 lei, în prima jumătate a acestui an”, se precizează în analiză.
BNR a redus rata rezervelor minime obligatorii în valută
Consiliul de Administraţie al BNR a decis, săptămâna trecută, menţinerea dobânzii de politică monetară la 1,75%. În același timp, CA al BNR a redus rata rezervelor minime obligatorii în valută, de la 12% la 14%. Rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei se menţine la 8%, precizează BNR, într-un comunicat. BNR mai arată, în comunicat, că pe termen scurt se reconfirmă readâncirea temporară în teritoriu negativ a ratei anuale a inflaţiei, ca efect al unei noi runde de reduceri a impozitelor indirecte – scăderea cotei standard de TVA la 20%, de la 1 ianuarie 2016, față de 24%, în 2015.