Expertiză pentru România, de la instituții bancare internaționale

În următoarea perioadă, România va beneficia de expertiza Băncii Europene de Investiții (BEI), a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și a Băncii Mondiale (BM) pentru modernizarea administrației publice, sprijinirea reformelor structurale și pentru pregătirea și implementarea proiectelor finanțate din Fondurile Europene Structurale și de Investiții. Scopul este creșterea ratei de absorbție în perioada 2014 – 2020 și pregătirea perioadei următoare de programare. România a primit și până acum asistență tehnică din partea celor trei instituții financiare internaționale în implementarea proiectelor, în baza Memorandum-urilor de Înțelegere semnate în 2012 cu acestea, documente care și-au încetat valabilitatea la 31 decembrie 2015.

 

Pe locul 2, la inflația negativă

În luna februarie, România a înregistrat  a doua inflație negativă în rândul celor 28 de state membre UE, cu o rată de minus 2,1%, față de cea de minus 1,5% înregistrată în prima lună, arată datele publicate de Eurostat. Potrivit sursei citate, atât în UE cât și în zona euro, rata anuală a inflației a revenit în teritoriul negativ (minus 0,2%), de la o rată de 0,3% în luna ianuarie. Un număr de 15 state membre au înregistrat rate anuale negative ale inflației, pe primele locuri fiind Cipru (minus 2,2%) și România (minus 2,1%). La polul opus, cele mai mari rate anuale ale inflației au fost înregistrate în Belgia (1,1%), Austria și Malta ambele cu o creștere a prețurilor de 1%.

 

Turiștii străini au cheltuit în România peste 5,6 mld. lei

În România, au fost cazați, anul trecut un număr de 2,231 milioane de turiști, iar cheltuielile totale ale acestora au fost de 5,634 miliarde de lei, adică 2.525 lei în medie de persoană, potrivit unui comunicat INS. Cei mai mulți străini au vizitat țara noastră în scopul afacerilor, a participării la congrese, conferințe, cursuri, târguri și expoziții (55,9% din numărul total de turiști nerezidenți), cheltuielile acestora reprezentând 59,5% din total. Cel de-al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenți în România l-au reprezentat călătoriile în scop particular (44,1% din numărul de turiști), în principal călătoriile pentru vacanțe (62%).

 

S-a înființat Comitetul Național de Supraveghere Macroprudențială

Legea privind înființarea Comitetului Național de Supraveghere Macroprudențială a fost votat de Camera Deputaților, a anunțat viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu. Comitetul Național pentru Supraveghere Macroprudențială are sarcina de a evalua riscurile asupra economiei și de a face recomandări, inclusiv Guvernului, pentru combaterea acestora. În cazul în care Executivul nu va ține cont de aceste recomandări, acesta își asumă responsabilitatea, fără să mai poată da vina pe faptul că nu a fost avertizat, a arătat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, anul trecut.