Șomajul a mai crescut, dar nu mult

Potrivit INS, rata șomajului în formă ajustată sezonier a fost de 6,6% în mai 2016, în creștere cu 0,2 puncte procentuale față de luna precedentă (6,4%). Astfel, numărul șomerilor (în vârstă de 15-74 ani), estimat pentru luna mai din anul curent, este de 581.000 persoane, în creștere față de aprilie (573.000 persoane), dar în scădere față de aceeași lună a anului anterior (622.000 persoane). Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata șomajului a fost estimată la 5,5% pentru luna mai 2016 (6,3% în cazul bărbaților și 4,5% în cel al femeilor). Numărul șomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezintă 78,3% din numărul total al șomerilor estimat pentru luna mai 2016.

 

De la 1 iulie, a scăzut prețul la gaze

Începând cu data de 1 iulie, prețul la gazele naturale a scăzut, în medie, cu 3%, medie calculată în funcție de ponderea pe piață a fiecărui operator licențiat, conform unei decizii a Comitetului de reglementare al ANRE. Potrivit unui comunicat al ANRE, scăderea aprobată a avut în vedere menținerea prețului producției interne curente la 60,00 lei/MWh, asigurarea consumului clienților casnici 100% din producția internă (curentă și extrasă din depozitele de înmagazinare) și scăderea costului unitar de transport estimat.

 

Aeronave noi, la TAROM

TAROM a hotărât să înlocuiască, până la sfârșitul anului, cele două aeronave Airbus 310 din flota sa cu două aparate mai mici, de 180 de locuri, a declarat directorul general interimar TAROM, Gabriel Stoe. El a precizat că navele vechi vor fi vândute. Potrivit lui Stoe, decizia luată vizează doar tipul de aeronavă, nu și producătorul. Astfel, sunt vizate modelele cu 180 de locuri, narrow-body, cu un singur culoar, respectiv A 320 sau Boeing 737.  Întrucât timpul de livrare a acestor aeronave variază între 4 și 6 luni, acestea vor ajunge în flota TAROM la sfârșitul anului. Stoe a adăugat că prețul noilor aeronave variază între 5,1 și 5,3 milioane de dolari.

 

Deficit bugetar de 0,1%, în primele 5 luni

În primele 5 luni de exercițiu bugetar a fost înregistrat un deficit de 0,1% din PIB, respectiv 780 de milioane de lei, fapt considerat „foarte normal” de ministrul Finanţelor, Anca Dragu, având în vedere că, până la sfârșitul anului, deficitul trebuie să ajungă la 2,95% din PIB. Totodată, ea a anunțat că încasările ANAF sunt cu 3% mai mari decât s-a prevăzut iniţial. Dragu a mai adăugat că investiţiile au crescut cu 25%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, și s-au înregistrat cheltuieli suplimentare în urma creșterii pensiilor cu 5%, a dublării alocaţiei pentru copii și a cheltuielilor cu personalul.