Bani pentru lupi și praf

România a obţinut o finanţare de aproape 5 milioane de euro pentru derularea a șase proiecte de mediu, vizând de la reducerea prafului în Capitală la protejarea lupilor și urșilor, dar și a peșterilor din Carpaţi, prin programul Life+ al Uniunii Europene. Comisia Europeană a aprobat finanţarea a 225 de noi proiecte în cadrul programului Life+, fondul pentru mediu al Uniunii Europene. CE va contribui cu aproximativ 282 de milioane de euro la cofinanţarea acestor proiecte ale căror bugete totalizează aproximativ 589 milioane de euro.

Scenariu pesimist

România ar putea înregistra trei ani de recesiune, cu o creștere a șomajului la peste 9% și scăderi ale preţurilor locuinţelor chiar și peste12% pe an, potrivit unui scenariu pesimist care vizează ţările UE, pregătit de Autoritatea Bancară Europeană (ABE) pentru testele de stres din sectorul bancar. Scenariul care va fi utilizat de ABE reflectă riscurile considerate în prezent ca reprezentând cele mai pertinente ameninţări la adresa stabilităţii sectorului bancar. Acestea sunt creșterea costurilor împrumuturilor prin emisiuni de obligaţiuni, amplificată de o schimbare semnificativă a evaluării riscului de către investitori (mai ales către pieţele emergente), deteriorarea în continuare a calităţii creditelor în ţările cu cerere redusă, stagnarea reformelor, care ar pune în pericol încrederea în sustenabilitatea finanţelor publice, precum și lipsa măsurilor de restructurare și reabilitare a situaţiei financiare a băncilor, necesară pentru ca acestea să-și menţină accesul la finanţare din piaţă la costuri rezonabile, se arată în documente publicate de ABE.

Concedieri la CFR

Numărul disponibilizărilor de la CFR Marfă va fi discutat, în iunie, cu reprezentanţii FMI, iar cei care vor fi concediaţi au asigurate salarii compensatorii, a anunţat ministrul Transporturilor, Dan Șova, care a precizat că în ultima perioadă compania și-a îmbunătăţit veniturile, prin contracte noi. „În acest moment, suntem în situaţia în care CFR Marfă a câștigat la licitaţie trei contracte noi și arată o creștere de venituri cu 12%, ei susţinând că nu ar mai fi nevoie de concedierea a 2.500 de persoane“, a afirmat ministrul Transporturilor. El a precizat că „lucrurile încep să se simplifice“, în contextul în care de la începutul anului 230 de angajaţi CFR Marfă au ieșit la pensie, iar în consecinţă numărul disponibilizărilor va fi oricum mai mic de 2.500.

Reapar voucherele de turism

Voucherele de vacanță vor deveni iarăși realitate, a declarat ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri și Turism, Florin Nicolae Jianu, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții industriei din turism, precizând că deja a avut o discuție cu membrii Parlamentului. „Tichetele, mie imi place să le spun vouchere, pentru că este o realitate modernă, voucherele de vacanță vor deveni iarăși realitate. Am avut o discuție cu membrii Parlamentului și am primit promisiunea că această lege va trece cât se poate de curând“, a spus Florin Jianu. De asemenea, ministrul a enumerat și alte legi care vor fi adoptate în perioada următoare pentru a ajuta acest sector. „Am avut deja o întâlnire cu Ministrul de Finanțe și vom construi niște proiecte de ajutor de stat. Este posibil să găsim forme de susținere a turismului prin scheme de ajutor de stat, care să ofere diverse facilități pentru investiții, pentru dezvoltarea de locuri de muncă, pentru crearea de infrastructură, pentru atragerea turiștilor din alte zone“, a spus Jianu.