Polonezii intră în sistemul bancar românesc

Romanian International Bank (RIB) va fi preluată de grupul financiar polonez Getin Holding, prezent pe pieţele din Polonia, Rusia, Ucraina, Belarus și controlat de omul de afaceri Leszek Czarnecki.RIB este controlată de Daniel Roberts și fosta sa soţie, Florina Roberts, cetăţeni de americani, care deţin fiecare câte 44,7% din acţiuni.

La 31 decembrie 2012, cota RIB în sistemul bancar în funcţie de volumul activelor era de 0,12%, banca situându-se pe poziţia 36 în rândul instituţiilor de credit. RIB are un capital social de 55,2 milioane de lei și a încheiat anul trecut cu pierderi de 10,8 milioane de lei. RIB are cea mai mică solvabilitate din sistemul bancar și trebuie capitalizată.

Bill Gates, cu afaceri în România

Președintele Microsoft Bill Gates, cel mai bogat om din lume, a cumpărat pentru 113,5 milioane euro un pachet de 6% din acţiunile companiei spaniole de construcţii FCC, prezentă și în România, unde participă la mai multe proiecte de infrastructură. Gates a devenit astfel al doilea mare acţionar al FCC, după Esther Koplowitz, una dintre cele mai bogate femei din Spania, care deţine participaţia majoritară de 53,9%, a anunţat FCC.

În România, FCC este implicată în mai multe proiecte mari de infrastructură, alături de alte companii. În total, asocierile la care participă FCC au contractat lucrări de circa un miliard de euro, fără TVA.

Romgaz, la vânzare

Statul vrea să vândă 15% din acţiunile Romgaz la preţuri între 24 și 32 lei pe titlu, estimând să obţină între 1,38 miliarde lei (311,7 milioane euro) și 1,85 miliarde lei (415,6 milioane euro), titlurile urmând să fie vândute atât pe Bursa de la București, cât și pe cea de la Londra. O tranșă de 15% din acţiuni va fi rezervată investitorilor mici, iar diferenţa de 85% va fi alocată investitorilor instituţionali. Pentru investitorii mici, care vor subscrie până la 10.000 acţiuni, vor fi acordate discount-uri de 5% pentru ordine plasate în prima săptămână și de 3% pentru cele introduse în a doua săptămână.

Un Smartphone la 12 români

Piaţa de smartphone-uri din România va ajunge, la finele anului 2013, la peste 1,5 milioane de unităţi, potrivit estimărilor realizate de către Mihai Nodea, directorul regional pentru România și Republica Moldova al companiei HTC.

Potrivit reprezentantului companiei producătoare de telefoane inteligente, piaţa terminalelor din categoria „mid-range” este mult mai dezvoltată decât cea a telefoanelor premium, iar vânzările HTC One pe plan local s-au dublat, în acest an, comparativ cu anul anterior.