Gaura provocată de alegeri
Guvernul va trebui să demonstreze FMI că are resurse să acopere anul viitor un gol de venituri de 15-17 miliarde lei, care provine atât din reducerea deficitului bugetar, cât și din măsurile legislative adoptate în ultimele luni, a declarat Ionuţ Dumitru, președintele Consiliului Fiscal. „Din păcate, Guvernul va avea o problemă să acopere acest gol. Autorităţile fie vor negocia noi ţinte cu FMI, fie vor apela la alte măsuri și, din păcate, iau în calcul și creșteri de taxe pentru anul viitor, ca să acopere golul din buget“, a spus Dumitru la conferinţa cu analiștii organizată de Fondul Proprietatea.
Întâlniri pentru „banca de dezvoltare” a României
Ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, reprezentanţi ai BNR, ministrul delegat pentru IMM-uri, Florin Jianu, și cel al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, se vor întâlni zilele următoare pentru a discuta despre banca de dezvoltare a României, vizând CEC Bank și Eximbank pentru acest proiect. „În zilele următoare avem o întâlnire cu doamna ministru Petrescu, cu domnul ministru Teodorovici, cu reprezentanţi ai Băncii Naţionale pentru discuţia pentru ceea ce înseamnă banca de dezvoltare, o bancă de dezvoltare a României, care să susţină trei demersuri, în opinia mea extrem de importante“, a declarat joi ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediu de Afaceri și Turism, Florin-Nicolae Jianu. El a arătat că primul demers al băncii de dezvoltare îl reprezintă finanţarea start-up-urilor și a microîntreprinderilor, dificilă în prezent.
Leul, mai sigur ca oricând
Populaţia a scăpat treptat de teama deprecierii monedei naţionale, întrucât leul „stă tolănit“ în intervalul 4,40-4,44 lei/euro de aproape jumătate de an, fără a înregistra fluctuaţii nici măcar în campania electorală, cum se întâmpla în alţi ani, spune guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. „După un timp, publicul a văzut că direcţia leului nu e numai în sensul deprecierii, e și în apreciere, stă tolănit leul în intervalul 4,40-4,44 (lei/euro – n.r.) de aproape jumătate de an, adică mai puţin de 1%. Mai mișcă așa ușor din coadă, dar sub 1%“, a afirmat Isărescu miercuri, în deschiderea seminarului Colocvii de Politică Monetară organizat de banca centrală. Guvernatorul a arătat că leul „s-a tolănit“ și mai tare din luna septembrie, ignorând total campania electorală pentru președinţie, faţă de alţi ani, când reacţiona după declaraţii politice.
Produse consacrate, “Made in Ilfov”
Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, a înmânat 7 atestate pentru produse obținute după rețete consacrate președintelui Angst, Sorin Minea. Atestatele privesc șapte rețete, cum ar fi: crenvurști cu carne de vită, jambon afumat fără os, ciolan presat, cabanos, mușchi file afumat, parizer și salam Torpedo, care vor fi poduse la fabrica din Buftea. Rețeta consacrată reprezintă produsul alimentar românesc fabricat cu respectarea compoziției utilizate cu mai mult de 30 de ani înainte de data intrării în vigoare a Ordinului privind atestarea produselor alimentare obținute conform rețetelor consacrate românești.