„Mâncarea săracului” a ajuns un lux

Dacă, înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, peștele era considerat „mâncarea săracului”, consumul acestuia a scăzut dramatic, după 1990, când se situa la aproximativ 8,5 kg/locuitor. Nici sloganul „Nicio masă fără pește” nu mai este valabil, în ziua de azi. Motivul? Un kilogram de pește costă, uneori, mai mult decât unul de carne de pui sau de porc.

Mai mult decât atât, potrivit declarațiilor lui Marian Cuzdioreanu, pre­ședintele Asociației Procesatorilor, Importatorilor, Distribuitorilor și Co­mercianților de Pește din România – RO-FISH, necesarul de pește din România este susținut în proporție de 87% din importuri și numai 13% din producție internă, iar consumul a scăzut dramatic de la 8,5 kilograme în 1990, la numai 4 kilograme în prezent. Pentru a exista și a rezista pe piața românească, spune Cuzdioreanu, este nevoie de investiții și de reducerea semnificativă a TVA. El a dat exemplul Poloniei, care are o TVA de 5% și a avut chiar și 3%. 

Nimeni nu susține pescuitul…

„Sunt 6,7 miliarde de euro pentru noua politică europeană în domeniul pescăresc, având ca direcție principală dezvoltarea acvaculturii, iar din această sumă noi am negociat doar 167 de milioane de euro. Am cerut insistent celor de la MADR, atât pe primul POP (n.r. Programul Operațional pentru Pescuit) cât și pe noul program, să participăm activ la susținerea acestor negocieri, dar suntem cu un pas în urmă tot timpul. Este anormal. Dacă noi nu avem susținerea băncilor, printr-un parteneriat al Guvernului și prin programe de ajutorare, așa cum s-au făcut și în alte domenii, vom muri. Nu este normal să interzicem existența a 15.000 de oameni, care sunt nevoiți să facă braconaj ca să trăiască. (…) Nu putem să existăm fără reducerea clară a TVA pentru că nu avem nici susținerea băncilor, iar evaziunea fiscală de import este imensă. Consumul de carne de pește a scăzut dramatic față de 1990, de la 8,5 — 10 kg (n.r. pe locuitor/an), cu un vârf de 5,2 kilograme, a ajuns acum înspre 4 kilograme. Cer susținerea Guvernului, ca să putem să existăm”, a spus pre­șe­dintele RO-FISH. 

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, românii consumă între 4 și 4,5 kilograme de pește pe an, adică de cinci ori mai puțin decât media înregistrată în țările Uniunii Europene, unde consumul mediu anual de pește este 20 de kilograme pe locuitor. 

România a obținut pe viitorul Program Ope­rațional pentru Pescuit 2014-2020 o sumă de 168,4 milioane de euro, în timp ce pentru actuala perioadă de programare 2007-2013, POP a avut un buget de 261,5 milioane de euro, din care 196,1 milioane de euro a reprezentat contribuția Fondului European pentru Pescuit (FEP).