1 miliard de euro, corecții pe fonduri europene!
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici (foto), estimează că, în cazul României, corecţiile financiare pentru proiectele europene se ridică la un miliard de euro. Această situație afectează rata de absorbție a fondurilor europene, care s-ar fi putut situa la un procent de 60%, și nu de 53%, cât este în prezent, conform spuselor ministrului. „Este preţul pe prostie, plătit de România pentru faptul că a pus în funcţii-cheie oameni care, din păcate, nu trebuiau să fie acolo, mai ales în zona de achiziţii publice. Toate proiectele aprobate până în octombrie 2011 sunt lovite de corecţii financiare, până se închid unele dintre ele, în 2015, vor purta la fiecare cerere de rambursare o corecţie financiară de 10-25 la sută, pentru că așa a spus CE în rapoartele sale de audit. Este o sumă foarte mare”, a afirmat Teodorovici.
Aproape 2 milioane de de turiști străini, în 2014
Numărul turiștilor străini cazați în structurile de primire turistică colective din România a fost de 1,911 milioane, în 2014, iar totalul cheltuielilor efectuate de aceștia a depășit 5,09 miliarde de lei, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Principalul motiv al sejurului petrecut de turiștii nerezidenți în România l-au reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferințe, cursuri, târguri și expoziții (61,3% din numărul total de turiști nerezidenți), cheltuielile acestora reprezentând 68,0% din totalul cheltuielilor.
Portul Constanța, preferatul navelor de croazieră
Portul Constanţa ocupă primul loc, ca destinaţie de croazieră, între porturile de la Marea Neagră, înaintea celor de la Soci, din Rusia, și Trabzon, din Turcia, potrivit statisticilor prezentate la „Seatrade Cruise Convention”, care are loc la Miami, în Statele Unite. Conform statisticilor publicate la „Seatrade Cruise Convention”, Portul Constanţa a fost tranzitat, anul trecut, de 64.861 de pasageri, faţă de 54.226 de pasageri, în 2013. În anul 2010, numărul celor sosiţi
la terminalul de pasageri al Portului Constanţa era de numai 21.286.
A început exportul de porci către China
China a avizat importul de carne de porc din România, premierul Victor Ponta amintind că România urmărește să vândă produse alimentare pe piaţa chineză și arătând că, anul trecut, a fost înregistrat un excedent al balanţei comerciale românești din produse agricole. „O veste bună pentru Ministerul Agriculturii. În sfârșit, Administraţia de Stat pentru Supravegherea Certificării și Acreditării, din China, a aprobat exporturile de carne de porc. Deci, dacă reușim ce ne-am propus de atâta timp, să avem piaţa Chinei pentru produsele alimentare românești… Anul trecut, am făcut 600 de milioane excedent al balanţei comerciale numai pe produse de agricultură”, a spus Ponta, în ședinţa de Guvern.