Aproape nelipsit de la masă, cartoful este una dintre legumele cu multiple valențe terapeutice. Consumat ca atare, în stare proaspătă sub formă de sucuri sau preparat în delicii culinare, cartoful constituie o sursă importantă de vitamine și săruri minerale cu un rol esențial în buna funcționare a organismului.
Puterea tămăduitoare a legumei vine din:
apa (74-75%) – este elementul vital hidratării creierului. În acest mod eviți oboseala din timpul zilei, stările de nervozitate, insomnia și ai o memorie și o capacitate de atenție sporită;
proteine (2%) – reprezintă temelia bunei funcționări a musculaturii și principala sursă de energie;
lipide (0,15%) – stimulează producerea de hormoni, protejează organele interne și reglează temperatura corpului;
sodiu – protejează stomacul, intervine în procesul de metabolizare a nutrienților și previne coagularea sângelui;
calciu – crește rezistența sistemului osos și a danturii;
fosfor – participă la reglarea pH-ului și te ajută să eviți oboseala, anemia, amorțirea mâinilor și picioarelor, scăderea poftei de mâncare, mersul greoi;
fier – asigură transportul oxigenului în tot corpul și ajută la eliminarea dioxidului de carbon;
magneziu – are un rol vital în evitarea crizelor cardiace și este un bun calmant natural, evitând stările depresive;
vitamina A – este responsabilă de îmbunătățirea vederii și de menținerea sănătății și frumuseții pielii;
vitamina B1 – îți reglează pofta de mâncare și te ajută să ai mai multă energie;
vitamina B6 – stimulează creșterea și dezvoltarea, favorizează activitatea creierului și te protejează de infecții;
vitamina C – fortifică sistemul imunitar și previne infecțiile virale și microbiene.
Dieta pentru combaterea pietrelor de la vezicula biliară
Cu aproximativ 30 de minute înainte de principalele mese ale zilei, bea câte un pahar de suc de cartofi amestecat cu suc de morcovi sau de lămâie. Sucul îl prepari prin decojirea și trecerea cartofului prin storcător. Menține dieta cam 30 de zile.
Regimul pentru calmarea tulburărilor de stomac
Înlocuiește pâinea cu 1-1,5 kg de cartofi copți în coajă sau fierți, timp de o lună și vei scăpa de arsurile sau durerile de stomac. În toată această perioadă, bea zilnic două pahare de suc de cartofi.