Când vii de pe autostrada Bucureşti-Ploieşti spre Snagov, pe partea stângă, imediat după fosta fermă de partid de la Vlăsia, se înalţă o clădire nouă care aduce la înfăţişare cu Hanul lui Manuc. Ea este împrejmuită de o livadă de nuci, o plantaţie de viţă-de-vie şi încă o livadă cu pomi fructiferi. Undeva spre marginea pădurii, se zăresc şi câteva acareturi care adăpostesc utilaje agricole. Tot acest ansamblu nu este nimic altceva decât bioferma „Casa Vlăsia”.
Totul a început în 2006, când Valentin Bițoiu, un cunoscut dezvoltator imobiliar, a cumpărat aici 35 de hectare de teren. Aflat atunci în plin boom imobiliar, Valentin Bițoiu dorea să construiască o zonă rezidențială cu 500 de case. Dar n-a mai apucat. A venit criza și toate proiectele sale păreau să se năruiască. Prima sugestie pentru ieșirea din acest impas a venit din partea unui colaborator apropiat al dlui Bițoiu, peisagistul Nicolas Triboi. El a avut ideea să planteze o livadă de nuci, pe trei hectare, care să fie exploatată în regim ecologic. Aceasta a fost scânteia care aprins ideea dezvoltării unei ferme ecologice. S-au mai plantat două hectare de viță-de-vie și alte două cu pomi fructiferi. Pe o suprafață de 6 mii de mp a fost amenajată o grădină de legume ecologică. Au fost cumpărate animale, oi capre, porci. A fost săpat un heleșteu, iar cu pământul rezultat, Nicolas a început să reamenajeze peisajul. „Am vrut să fac un peisaj comestibil”, spune el. Într-adevăr, locul și-a schimbat total înfățișarea. Au apărut mici coline, printre care șerpuiesc alei unduioase. De aici și până la ideea construirii unui hotel în care turiștii să se poată bucura de aerul curat și de produsele ecologice ale fermei, nu a mai fost decât un pas.
„Casa Vlăsia” prinde viaţă
Zis și făcut. Astfel a început construirea hotelului, după planurile arhitectului Alexandru Beldiman. La sugestia lui Nicolas, s-a hotărât să se folosească un stil arhitectural inspirat din cel românesc și balcanic. O combinație între Hanul lui Manuc și clădirile de la Mănăstirea Rila, din Bulgaria. Ce a ieșit, merită văzut! O bijuterie, care încântă privitorul! „Am investit, până acum, 15 milioane de euro”, ne spune Valentin Bițoiu. „Cum vedeți, hotelul este gata. El are 34 de camere, un restaurant cu 54 de locuri, o sală polivalentă cu 200 de locuri, și o cramă”. Fiul său, Vlad Bițoiu, care a studiat managementul la Viena se ocupă cu derularea investiției, completează: „Pe lângă aceste dotări, hotelul mai cuprinde și o zonă de producție pentru mezeluri și brânzeturi din producția proprie, o cafenea-patiserie-cofetărie, un magazin pentru produse ecologice și un punct de prezentare. În curând vor fi construite un amfiteatru de vară și o piscină. Va fi un loc unde vor putea veni bucureștenii care nu vor să meargă mai departe de oraș, un loc pentru amatorii de drumeții cu bicicleta. Avem de gând să organizăm și excursii la obiectivele istorice din împrejurimi”.
Cum vedeți, un proiect generos și ambițios. Hotelul se va inaugura undeva pe la jumătatea lunii mai. Vă sugerăm să nu scăpați ocazia și să veniți în această adevărată oază de liniște și recreere. Merită!
Cartierul din umbra pădurii
Valentin Bițoiu nu a renunțat, totuși, la ideea inițială. El dorește, în continuare, să dezvolte un cartier de vile de-a lungul lizierei pădurii, dar într-o concepție cu totul nouă. „Vrem să construim ceva în genul vilelor quattrocento din Italia. O epocă în care se făcea Agri-Cultură”, spune Nicolas. Pentru început se vor construi 12 asemenea vile. În final vor fi 200. „Vom amenaja și un teren și o sală de sport, o pistă de alergări, un salon Spa și Wellness. Vor fi 6 tipuri de vile, cu suprafețe de 130, 180, sau 200 mp. Suprafața proprietății va însuma, în total 5-600 mp. Estimăm prețuri de 150-200 de mii de euro. Vor exista toate utilitățile, iar căldura va fi asigurată de o centrală care funcționează cu așchii de lemn, cu un randament aproape dublu față de cele pe gaz. De altfel, avem în proiect și înființarea unei fabrici care să producă peleți, foarte buni pentru centrale termice”, precizează Vlad Bițoiu.
Vlad Biţoiu, manager
„Va fi un loc unde vor putea veni bucureştenii care nu vor să meargă mai departe de oraş, un loc pentru amatorii de drumeţii cu bicicleta.”