Te pregătești să devii mămică? Sarcina este fără îndoială cea mai fericită perioadă din viața ta. Cu toate acestea, transformările fizice, schimbările hormonale și noutatea experienței în sine pot să atragă o multitudine de sfaturi și informații care pot avea efecte negative asupra sănătății tale și a fătului. Uite ce greșeli trebuie să eviți pe parcursul celor 9 luni!

Somnul insuficient provoacă pierderea sarcinii

Modificările fizice și hormonale drastice consumă resurse importante ale corpului, astfel că timpul necesar de somn, în sarcină, este 9-10 ore pe noapte. Mai mult decât atât, în timpul nopții, organismul are prilejul de a se vindeca în mod natural, de a-și regenera celulele și reface resursele energetice, procese cu atât mai importante pentru o femeie gravidă. În plus, cercetătorii au stabilit că femeile care au un tipar neregulat al somnului, sau cele care se odihnesc insuficient, se pot confrunta cu situația în care nu pot duce sarcina până la capăt, în mod natural, tocmai din cauza acestor lipsuri de energie.

Alimentația nesănătoasă crește tensiunea

Una dintre cele mai frecvente griji ale unei femei însărcinate este că dacă nu câștigă suficient în greutate, fătul nu se va dezvolta sănătos. Cu toate acestea, nutritioniștii atrag atenția asupra unui aspect important al alimentației prenatale. Calitatea este mai importantă decât cantitatea! În perioada sarcinii, consumul caloric trebuie mărit doar începând cu cel de-al doilea semestru cu aproximativ 300 de calorii, astfel că o femeie cu greutatea normală trebuie să câștige în plus aproximativ 0.500 kg pe săptămână. La fel de important este ca viitoarele mămici să aibă grijă să atingă o greutate normală, încă dinainte de a rămâne însărcinate. Astfel vor avea șanse mai reduse de a face hipertensiune de sarcină, sau de a apela la cezariană. Această variantă este mai să­nătoasă și pentru bebe, care are un risc mai scăzut de a se naște pre­­­matur.

Ridicarea greutăților provoacă nașterea prematură

Implicarea în activități care presupun cărarea sau ridicarea unor greutăți te supun unor riscuri foarte mari în sarcină. Nu doar spatele și sănătatea ta au de suferit, chiar și fătul poate fi afectat de presiunile asupra corpului tău. Odată cu creșterea burticii, centrul de greutate al organismului se schimbă și nu mai ești la fel de stăpână asupra mișcărilor pe care le faci. În timp ce ridici lucruri grele, riști să cazi și să produci avort spontan, naștere prematură, sau să apară complicații, așa cum este des­prin­de­rea pre­matură a pla­centei.

Consumul excesiv de cafea declanșează avortul

Pentru o femeie gravidă, cafeaua poate aduce o serie de neplăceri. Insomniile, stările de iritabilitate, creșterea tensiunii și palpitațiile sunt oricum intensificate de modificările hormonale, normale din timpul sarcinii. Specialiștii au demonstrat că excesul de cafea crește riscul avortului spontan și predispoziția ca bebelușii să aibă un deficit de greutate la naștere. Astfel, viitoarea mămică poate consuma cafea, însă cu moderație, fără să depășească 300 de miligrame de cofeină, pe zi.

Fumatul cauzează malformații congenitale

Este binecunoscut faptul că țigările sunt o otravă pentru organism, mai ales pentru femeile însărcinate. De aceea, este total greșit ca o femeie însărcinată să continue să fumeze pe timpul sarcinii, chiar dacă rărește numărul țigărilor sau le alege pe cele light. Cum studiile arată că fumul de țigară conține circa 4.000 de substanțe dăunătoare, ca viitoare mămică, gândește-te că riști să naști un copil cu malformații, care este mai predispus la astm sau la alte boli ale plămânilor.

Dușurile și băile fierbinți îngreunează oxigenarea fătului  

Deși igiena intimă este cu atât mai importantă în sarcină, un sfat de reținut este că în timpul dușurilor și băilor temperatura apei trebuie păstrată în limita de 36-39 de grade Celsius. Apa prea fiebinte poate constitui un pericol pentru făt, care va fi privat de oxigen și expus astfel riscului de apariție a malformațiilor congenitale.