Campania “Prevenirea infarctului miocardic”

La finele lunii septembrie, campania de prevenire a bolilor cardiovasculare în Ilfov, demarată de specialiștii CardioRec din Corbeanca și susținută de Jurnalul de Ilfov, a ajuns la Snagov. Aproximativ 30 de localnici și-au controlat, gratuit, sănătatea inimii. 

Bolile cardiovasculare provoacă cele mai multe decese, în lume. Situația este alarmantă și în România unde, la fiecare 30 de minute, o persoană suferă un infarct miocardic și la fiecare 20 de minute, un bolnav suferă un accident vascular cerebral. Un sfert dintre ei nu supraviețuiesc. Și mai grav este că o parte dintre cei ce se sting sunt oameni activi, cu vârste sub 50 de ani. De regulă, aceștia pierd lupta cu boala pentru că nu se prezintă la medic în vederea efectuării controalelor de rutină. În lipsa consultului medical, nu beneficiază nici de tratament corespunzător și nici nu știu cum să-și adapteze stilul de viață, astfel încât să poată trăi aproape normal cu suferința lor. 

Controalele au avut loc la Dispensarul Comunal 

Prin amabilitatea spe­cialiștilor Centrului de Recu­perare și Reabilitare 

Car­diovasculară CardioRec din Corbeanca, locuitorii județului Ilfov au posibilitatea să-și testeze sănătatea inimii, fără să plătească. Programul “Prevenirea infarctului miocardic”, inițiat și organizat de Centrul CardioRec și susținut de Jurnalul de Ilfov, ajută localnicii să-și facă o evaluare cardiacă gratuită. Pe 30 septembrie, beneficiarii controalelor gratuite au fost snagovenii. Campania care s-a desfășurat la Dispensarul Comunal Snagov cu susținerea Primăriei Snagov, a evidențiat, încă o dată, necesitatea controalelor periodice, în special la bărbații trecuți de prima tinerețe.   

“În cadrul programului demarat astăzi, 30 septembrie, la Snagov, am consultat aproximativ 30 de persoane cu vârste cuprinse între 45 și 70 de ani. Majoritatea au hipertensiune arterială, boală cardiacă ischemică și obezitate. Având în vedere că se expun unui risc major de complicații grave, le-am recomandat reevaluarea tratamentului prin monitorizarea cu holter pentru tensiune arterială, teste de efort pentru evidențierea unei eventuale boli cardiace ischemice latente (dureri precordiale atipice). Celor cu obezitate sau supraponderalitate li s-a recomandat intrarea într-un program de scădere a greutății. Îi așteptăm la clinica de la Corbeanca să-și facă și celelalte investigații suplimentare. În baza trimiterii de la medicul de familie, beneficiază de alte controale gratuite. În cazul în care nu-și monitorizează starea de sănătate a inimii și nu urmează un tratament adecvat, mulți dintre ei riscă să sufere infarct miocardic, accident vascular, insuficiență cardiacă și chiar deces”, a concluzionat dr. Antonia Voicescu, medic primar medicină internă în cadrul Centrului de Recuperare și Reabilitare CardioRec Corbeanca.    

Chemați Salvarea dacă vă sufocați sau aveți durere în piept!    

“Pacienții cu hipertensiune trebuie să știe că medicamentele se iau zilnic, după recomandările medicului. Acest tratament nu se întrerupe nici măcar o zi. Ei trebuie să-și măsoare tensiunea cel puțin o dată pe săptămână și să reducă și cantitatea de sare din alimentație. În caz de durere toracică sau sufocare, trebuie să sune de urgență la 112, la Salvare”, avertizează dr. Clara Alexandrescu, medic primar cardiologie CardioRec Corbeanca și Centre Thoracique de Monaco.    

“Sănătatea este o prioritate pentru mine și voi susține întotdeauna astfel de proiecte, pentru că îmi doresc ca locuitorii Snagovului să fie sănătoși. Îi îndemn să-și facă investigațiile medicale de rutină și să-și administreze tratamentul conform recomandărilor medicilor. Eu însumi, aș putea fi un model pentru ei. Merg la control periodic”, ne-a explicat Marian Oancea, primarul comunei Snagov, unul dintre localnicii care au beneficiat de controalele cardiovasculare, în cadrul campaniei.