@ Autoturismele cu normă de poluare sub Euro 4 plătesc ”Vinieta Oxigen”, iar mașinile cu motoare sub Euro 3 nu mai au acces în centrul orașului! @ Autoturismele Euro 4 vor plăti vinieta din 2021

”Vinieta Oxigen” a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, iar Primăria Capitalei va aplica amenzi, începând din luna martie 2020, celor prinși că circulă cu mașina în București fără să plătească sau în zona în care nu au voie!

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print, nr. 484

Reamintim că, teoretic, de la 1 ianuarie, mașinile sub Euro 3 nu mai au voie în centrul Capitalei, iar cele sub Euro 4 pot circula în oraș doar dacă plătesc ”vinieta Oxigen”. Restricția se aplică de luni până vineri în intervalul 07.00-22.00, cu excepția sărbătorilor legale.

”Vinieta Oxigen a intrat în vigoare la 1 ianuarie, dar folosim prima perioadă de aplicare pentru acomodare și conștientizare”, a explicat Gabriela Firea, primarul general al Capitalei.

Ce viniete trebuie achiziționate? Cine plătește și cât costă? Ce mașini nu mai au voie în centrul Bucureștiului?

Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a aprobat pe 24 octombrie, la propunerea primarului Gabriela Firea, introducerea ”vinietei Oxigen”, de la 1 ianuarie 2020, pentru mașinile sub Euro 4, care circulă în București, iar mașinile sub Euro 3 nu mai au acces în centrul orașului – chiar dacă plătesc această vinietă! Pentru mașinile sub Euro 3 vinieta costă 15 lei/zi, iar pentru cele Euro 3 și 4 – 5 lei/zi. Autoturismele Euro 4 vor plăti vinieta din 2021, iar mașinile noneuro, Euro 1 și Euro 2 nu vor mai avea voie DELOC în București din anul 2022, iar pentru cele Euro 3 restricția este valabilă din 2024!

Șoferii care nu au vinieta corespunzătoare vor fi sancționați cu amenzi de la 1.500 la 2.000 de lei. Aplicarea sancțiunilor va fi făcută atât de polițiști și polițiști locali, cât și de ”împuterniciți ai primarului general”.

Excepție de la plată

Următoarele categorii de autovehicule sunt exceptate de la plata vinietei:

cele electrice și hibrid,

scuterele și motocicletele,

cele special adaptate pentru persoanele cu dizabilități,

cele destinate trans­misiunilor radio și tv,

autovehiculele aparținând Poliției, pompierilor, Jandarmeriei, Poliției de Frontieră, ANAF, Serviciului de Ambulanță sau Medicină Legală, Protecției Civile, MApN, unităților speciale ale SRI și SPP, STS, SIE, Administrației Naționale a Penitenciarelor, precum şi autovehiculele de serviciu ale procurorilor din Ministerul Public, serviciilor publice comunitare pentru situații de urgență, Societății Naționale de Cruce Roşie din România, Societății de Transport București, 

cele utilizate la intervențiile la căile de comunicație și rețelele edilitare,

cele istorice, conform datelor înscrise în certificatul de înmatriculare sau în cartea de identitate a vehiculului,

cele prevăzute ca fiind exceptate prin acordurile și tratatele internaționale la care România este parte.

Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului

Se defineşte drept centru al Capitalei – Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului (ZACA) în perimetrul delimitat de: P-ța Victoriei – Bd. Iancu de Hunedoara – Șos. Ştefan cel Mare – Str. Polonă – Str. Mihai Eminescu – Str. Traian – Bd. Nerva Traian – Bd. Gheorghe Şincai – Str. Lânăriei – Calea Şerban Vodă – Bd. Mărăşeşti – Str. Mitropolit Nifon- Bd. Libertății – Calea 13 Septembrie – Șos. Pandurilor – Șos.Cotroceni – Splaiul Independenței – Str. Știrbei Vodă – Str. Berzei – Str. Buzeşti – P-ța Victoriei.

De unde se poate cumpăra ”vinieta Oxigen”?

Vinieta poate fi cumpărată, momentan, doar online, intrând pe site-ul Administrației Străzilor http://www.aspmb.ro/ sau https://www.roviniete.ro/ro/oxigen.

”Autoturismele cu normă de poluare sub Euro 4 vor plăti ”vinieta Oxigen”, iar mașinile cu motoare sub Euro 3 nu vor mai avea acces în centrul orașului! Autoturismele Euro 4 vor plăti vinieta din 2021. Autoturismele cu norma de poluare nonEuro, Euro 1 și Euro 2 vor fi interzise complet în centrul Capitalei în același interval orar și vor avea acces pe restul arterelor doar cu achiziția vinietei. Singurele mașini care nu vor fi afectate de restricții sunt cele electrice, hibride, Euro 5 și Euro 6. Măsurile se aplică de luni până vineri, între orele 07.00 și 22.00, cu excepția sărbătorilor legale. În afara programului se poate circula gratuit, prin toate zonele Bucureștiului, indiferent de norma de poluare“, se arată pe pagina de Facebook creată special pentru informare – ”Oxigen pentru București”.

Cum monitorizează Primăria Capitalei cine intră în centru și cine nu are vinietă?

Primăria Capitalei îi va verifica pe cei care intră în zona centrală și pe cei care nu plătesc vinieta cu ajutorul camerelor de supraveghere (un sistem asemănător celui folosit în Londra, Anglia). Câteva camera au fost deja montate, precum și indicatoarele care arată zona centrală, unde nu au voie mașinile sub Euro 3.

Mihai Teodorescu, șeful Direcției Transporturi din Primăria Capitalei, a prezentat cum funcționează sistemul, explicând că acesta are ”trei rețele neuronale, prima depistează tipul au­tovehiculului, a doua numărul de pe plăcuțele de înmatriculare și, în baza de date, prin OCR-izare, se scrie fiecare număr de înmatriculare depistat pe camere. Acest sistem transmite unui centralizator dacă are vinieta plătită, dacă are normă de poluare sub normele impuse și decide mai departe emiterea proceselor de sancțiune, trimiterea lor și urmărirea plății”, a spus specialistul.