Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Codrii Vlăsiei” al judeţului Ilfov se mândreşte şi lucrează cu oameni capabili şi extrem de dedicaţi muncii lor, recunoscuţi recent la nivel naţional. Unul dintre ei, plutonierul Marius Manea din cadrul Detaşamentului de Pompieri Otopeni este cel mai bun comandant de echipaj de descarcerare din ţară. În urma unui concurs regional, plutonierul Marian Băltoiu este cel mai bun servant, iar colegii lor, plutonierii Cristian Botnarenco, David Cornel, Sorin Sara şi Marius Dima sunt cei mai buni paramedici.
Puţină istorie
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Codrii Vlăsiei” al judeţului Ilfov este constituit ca serviciu public de urgenţă profesionist aflat în subordinea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. În cadrul inspectoratelor județene pentru situații de urgență funcționează Serviciul Medical de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD), unde își desfășoară activitatea echipe integrate de descarcerare, reanimare, specializate în acordarea asistenței medicale și tehnice de urgență (eroii articolului de faţă), precum și echipe cu personal paramedical, specializat în acordarea primului ajutor calificat.
Smurd = UPU + Pompieri
Pentru a înţelege exact cum sunt alcătuite echipele Smurd care sar în ajutor la orice oră din zi şi din noapte pentru salvarea vieţilor omeneşti, am făcut o vizită la ISU Codrii Vlăsiei, iar comandantul adjunct al ISU Ilfov, locotenent-colonelul Irinel Alexandru Precup ne-a îndrumat către formatorul de prim ajutor calificat şi descarcerare, plutonier adjutant-şef, Constanţa Chifulescu, totodată asistent medical cordonator. „ SMURD Ilfov înfiinţat în 2008 este constituit din 5 echipaje de prim ajutor calificat şi 2 echipaje de descarcerare. Când spun echipaje de prim ajutor calificat vorbim numai despre militari, adică fiecare echipaj este încadrat cu 3 subofiţeri paramedici care au competenţe în acordarea primului ajutor calificat, dobândite în urma pregătirii de specialitate în centrele de pregătire – formare ale noastre ale pompierilor, centre acreditate de către Ministerele Sănătăţii şi al Afacerilor Internelor. La noi se lucrează la dublu: prim ajutor sau stingere şi băieţii pleacă pe teren în funcţie de apel. Echipele sunt dispuse în aşa fel în dispozitiv încât timpul de răspuns să fie 8 minute în mediul urban şi 10 minute în mediul rural. Mie îmi place medicina de urgenţă, îmi place să salvez oamenii, când văd un pacient salvat simt ceva ce nu am simţit niciodată, nici când m-am măritat, nici când am născut. Şi asta am încercat mereu să le transmit băieţilor. Şi văd că am reuşit”, povesteşte Constanţa Chifulescu.
Bărbaţi cu suflet mare
Am stat de vorbă doar cu plutonierii Marius Manea şi Marian Băltoiu (paramedicii lipseau) lângă ambulanţa SMURD, un autovehicul plin de fierătănii curate ca lacrima, de parcă nu ar fi fost folosite niciodată. Serioşi şi optimişti, cei doi funcţionează ca un tot şi aşa se explică de ce au şi câştigat cele două concursuri, regionale şi naţionale. Cum lucrează? Din ochi. Se uită unul la celălalt şi-şi transmit cumva comenzile. Dar aceasta nu se întâmplă decât atunci când oamenii, în general, ştiu perfect ceea ce au de făcut fiecare în parte. Când se întâmplă un accident, Marius supraveghează şi dă indicaţii, Marian taie şi înlătură fiarele, iar de victimă se ocupă cei doi paramedici din echipă. Ambulanţa SMURD este un Opel Movano achiziţionat prin POR şi această marcă este folosită numai în Bucureşti-Ilfov. Ţevi, ţevuţe, tuburi mai mari, mai mici, furtun albastru, furtun portocaliu, toate hidraulice, de la Holmatro, „cea mai specializată firmă din lume în unelte de salvare” după cum îmi explică Marian Băltoiu.
Şi-mi povesteşte şi Marius Manea: „DH 15 este un tub de susţinere şi depărtare, poate ridica până la 4 tone, se foloseşte în cazurile de impact frontal, când bordul cade pe şofer. DH10 este o unealtă combinată, are şi foarfecă şi depărtător, se foloseşte pentru accidente mai simple şi lucrează tot pe bază de presiune.”
Cum se întâmplă la accidente?
Îmi povesteşte Marius Manea: „În acel moment trebuie să dai totul din tine. Ajungi acolo, triezi în funcţie de gravitate, pentru că nu poţi controla dacă nu ai informaţia şi în funcţie de numărul de victime, chemi sprijin dacă e nevoie. Nu e loc de orgolii de genul „să fac eu totul”. Totdeauna un bun comandant de echipaj are două planuri: unul de bază şi unul de rezervă pentru extragerea de urgenţă în cazul agravării stării pacientului. Mulţumesc colegilor din echipajul de descarcerare – Sorin Sara, Marian Băltoiu, Cristian Botnarenco, Cornel David şi Dima Marius fără de care nu aş fi putut obţine titlul de cel mai bun comandant de echipaj din România”.
Iar Constanţa Chifulescu adaugă:” Pe ambulanţa SMURD avem un defribilator Corpus 3 cu transmisie de date astfel că, în dispecerat, medicul primeşte datele despre victimă şi trimite un echipaj sau nu. Doctorul Raed Arafat a avut drept model serviciul de urgenţă din Franţa, însă lucrurile s-au schimbat. Francezii spun că la noi merge mai bine decât la ei şi că ne-ar lua ei pe noi drept model acum”.
2 concursuri câştigate
La începutul lunii iulie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea a găzduit fază zonală a competiției naționale de descarcerare și acordare a primului ajutor calificat. Pentru prima oară reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Codrii Vlăsiei” al județului Ilfov au concurat cu paramedicii din județele Constanţa, Buzău, Brăila, Galaţi, Tulcea şi Vrancea.
În urma evoluției echipajelor din cele șapte județe participante, echipa ISU Ilfov a obținut locul III la proba de acordare a primului ajutor calificat și locul I la proba de descarcerare din vehicule. S-au acordat, de asemenea, diplome pentru cea mai bună echipă de paramedici, cea mai bună echipă de servanți la descarcerarea din vehicule și cel mai bun comandant de echipaj la aceeași categorie, toate cele trei titluri fiind revendicate de componenții lotului ISU Ilfov.
Apoi, a avut loc competiția de descarcerare – faza națională şi profesionalismul salvatorilor ilfoveni și-a spus din nou cuvântul. După o verificare strictă a celor trei secţiuni de concurs (de comandă, de tehnică şi de asistenţă medicală)¨, ISU Ilfov a obţinut locul II la nivel naţional la proba «Descarcerare din autovehicule». În plus, titlul de cel mai bun comandant de echipaj de descarcerare din ţară a fost atribuit plutonierului Marius Manea.
Şi totuşi, au ales să salveze vieţi
Pompierii ascunşi sub măşti şi combinezoane pe care îi vedem la locurile accidentelor nu au sporuri de urgenţă şi nici de risc infecţios, căci sunt militari. Dacă unul dintre ei nu se mai întoarce seara acasă (Ferească-i Cel de Sus pe toţi!), ajutorul acordat este mai mic decât cel cel pentru militarii din teatrele de operaţiuni (Afganistan şi alte zone de război). Stau mereu cu mobilul deschis, se culcă devreme, au absolvit o şcoală de asistenţi medicali, o pregătire de 4 săptămâni în centre specializate şi o pregătire lunară de care se ocupă Constanţa Chifulescu. Sunt primii care asigură funcţiile vitale ale unui rănit în accidente până la apariţia altui echipaj specializat de terapie intensivă sau ambulanţă, dar printre ultimii la căsătorii. Multor femei din România anului 2013 le este jenă «să umble cu pompieri». Dar ei salvează vieţi şi, aşa cum spune Constanţa Chifulescu, «mă duc oricând la orice luptă cu ei, cu toţi.».