cauze, efecte și tratamente
Fiind o perioadă dedicată „Femeii”, vom trata, în principal, teme legate de sănătatea reprezentantelor sexului frumos. De data aceasta, vom dezbate problema chisturilor ovariene, diagnostic pe care îl primesc foarte multe femei. În cele ce urmează, veți afla care sunt cauzele chisturilor ovariene, ce complicații pot cauza și, mai ales, cum se tratează!
Aproximativ 80% dintre femei vor dezvolta, la un moment dat în viață, un chist ovarian. Cele mai multe, când află diagnosticul, sunt bulversate. Temerile cele mai frecvente sunt: intervenția chirurgicală sau riscul apariției tumorilor cancerigene. Cu toate acestea, un pericol pe care foarte puține reprezentante ale sexului frumos îl iau în calcul este cel al instalării infertilității din cauza chisturilor ovariene. În majoritatea cazurilor, prezența chisturilor ovariene nu afectează capacitatea de procreere. Deși un efect major al acestora este faptul că pot perturba ovulația și provoca fertilitate scăzută, este important să rețineți că apariția lor, nu reprezintă o cauză exclusivă a infertilității, întrucât, în majoritatea cazurilor depinde de tipul de chisturi pe care îl aveți, de dimensiune și de numărul lor.
De ce apar chisturile ovariene și ce impact au asupra fertilității?
“În majoritatea situațiilor, chisturile care se dezvoltă la nivelul ovarelor sunt chisturi funcționale, asimptomatice, ceea ce înseamnă că nu prezintă pericol și vor dispărea în câteva luni. Acestea apar în timpul unui ciclu menstrual normal și nu afectează fertilitatea. Chisturile ovariene pot apărea și în cazul în care ovarele funcționează normal, la femeile sănătoase. Este important să știți faptul că, atât timp cât aceste chisturi patologice nu capătă dimensiuni mari, nu prezintă risc pentru fertilitate. Ele, fie se absorb, fie necesită o minimă intervenție chirurgicală, însă nu conduc la infertilitate” susține dr. Irina Oproiu, medic ginecolog în cadrul Gynera Fertility Center.
Pe de altă parte, există două afecțiuni ale ovarelor care duc la apariția unor chisturi cu risc ridicat de pericol asupra fertilității: sindromul ovarelor polichistice și endometrioza.
Sindromul ovarelor polichistice
“Sindromul ovarelor polichistice (SOP) are ca manifestare cicluri menstruale neregulate și anovulatorii și constă în evidențierea ecografică a peste 12 microchisturi pe fiecare dintre cele 2 ovare. Această condiție medicală poate duce la mărirea ovarelor, iar dacă este lăsată netratată, duce la infertilitate”, explică dr. Irina Oproiu.
Endometrioza
Endometrioza este definită prin prezența de țesut endometrial în afara cavității uterine. Localizate la nivelul ovarului, chisturile endometriozice pot împiedica ovulația. De asemenea, această afecțiune poate declanșa infertilitatea prin depunerile de țesut endometrial la nivel tubar, fapt ce poate periclita funcționarea trompei uterine. Tratamentul infertilității asociat endometriozei moderate poate include contraceptive orale, însă, de cele mai multe ori se apelează la tratament chirurgical.
Aveți dureri abdominale și menstruații neregulate? Mergeți la medic!
În cazul în care simțiți dureri abdominale sau aveți dereglări menstruale, mergeți la un consult ginecologic, pentru o evaluare amănunțită a funcționalității ovarelor și a nivelului de hormoni sexuali! Pot fi necesare anumite analize de sânge, pentru depistarea eventualelor infecții. Este foarte important ca stilul de viață sănătos să sprijine tratamentul medicamentos.