În oraşul Chitila, luna august devine luna culturii şi nu a concediilor, iar weekendul Sfintei Marii a fost unul foarte plin de evenimente. Dintre ele, festivalul de film în aer liber e o iniţiativă îndrăzneaţă organizată pentru o comunitate care a trecut deja de stadiul “apă, canal, asfalt”.
Calendar de evenimente
Despre manifestările organizate ne-a dat câteva informaţii Ana Simona Pîslaru, responsabil la Casa de Cultură Chitila şi de la 1 august cu atribuţii în relaţiile publice al Primăriei Chitila : « Avem trei zile de festival de film pe malul râului Mangu, zile în care iubitorii de film se vor putea delecta cu noi proiecţii de film şi muzică. Apoi, avem tabăra de pictură în aer liber cu tema «De la Brâncoveanu la arta modernă »la care participă 10 pictori membri ai Uniunii Artiştilor Plastici şi urmează «Zilele Chitilei» pe care am redus-o la o singură zi, pe 30 august. Apoi, încercăm să acordăm o atenţie mai mare şi sportului şi, de aceea, recent a avut loc o lecţie de fitness şi urmează lecţiile de karate şi aerobic. Toate se desfăşoară în aer liber în Parcul Dendrologic».
La Stejari
Aşadar, la Stejarii care înseamnă atât de mult pentru prezentul oraşului Chitila – în timpul războiului au servit drept puncte de ghidaj pentru aviaţie – au fost proiectate pe 15, 16, 17 august documentare şi scurtmetraje de ficţiune, realizate exclusiv de regizori români. Este important de spus că festivalul s-a realizat în echipă: Primăria Chitila – Consiliul Judeţean Ilfov – Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ilfov – Sprint Media Group- Temple Media iar Mercedes s-a ocupat de transportul membrilor juriului. Reprezentanţii firmei Baumax au făcut senzaţie oferind produse promoţionale.
Muzica a fost prezentă la festival prin trupa dAdA, DJ Lupaşcu şi Emeric Imre oferind spectatorilor măcar câte un refren (dar a fost mai mult !) pe placul fiecăruia.
Şi câştigătorii sunt…
După îndelungi deliberări, juriul festivalului alcătuit din Irina Margareta Nistor, Cornel Mihalache, Cătălin Apostol, Rixandra Ion şi Valentin Teodosiu au hotărât următoarele premii:
La secţiunea “Documentar şi reportaj”, menţiune specială a primit “Meanwhile in Bucharest”, regia Roxana Andrei, un documentar emoţionant de 11 minute despre “frumuseţea şi haosul unui mare oraş” în care un norvegian, un spaniol, un englez, o americancă şi un italian care vorbeşte aproape perfect limba română povestesc de ce şi cum s-au stabilit la Bucureşti.
“Man versus man” (Om versus Om), regia Octavian Repede a primit două premii: unul din partea Consiliului Judeţean Ilfov, acordat de Irinel Scrioşteanu şi celălalt de la Fundaţia “Preţuieşte clipa” acordat direct de preşedinta fundaţiei, Georgiana Nenciu. Documentarul premiat îl are în centru atenţiei pe un fost pilot, generalul în rezervă Radu Teodoru, veteran de război care deapănă amintiri din timpul luptelor.
Premiul special al juriului pentru imagine a fost acordat de Direcţia Judeţeană de Patrimoniu pentru documentarul: “Gone Wild” în regia lui Dan Curean. Premiul – un aparat foto profesionist – a fost acordat chiar de directorul Direcţiei, Alexandrina Niţă. Documentarul “vorbeşte” despre caii sărbatici din pădurea Letea a Deltei Dunării.
Cel mai bun film, la secţiunea scurt metraj al cărui premiu a fost acordat de primarul Emilian Oprea a revenit peliculei: «Mâine, Bach» în regia Mihnea Ciorică. Filmul este despre Matei (Dan Hurduc în viaţa reală), un copil de 10 ani aflat
într-un moment de cumpănă din cauza divorţului părinţilor săi, motiv pentru care nimănui nu-i pasă de serbarea lui de la şcoală. Iar Matei se refugiază în muzică, alegându-l pe Johann Sebastian Bach.
După înmânarea premiului, primarul Emilian Oprea a declarat: «Mă bucur că aţi dat curs invitaţiei noastre şi aţi venit aici în număr mare. Mulţumesc juriului şi presei care a reflectat evenimentul şi sper că toată lumea a fost mulţumită. Mă bucur că putem face acest festival într-un cadru natural atât de frumos.»
Respect!
Actorul Valentin Teodosiu a făcut, fără voia domniei sale, cea mai potrivită încheiere de articol: «Într-o lume atât de plină de urât să afli că cineva, undeva mai investeşte în cultură, este ca o gură de aer proaspăt. Am cel mai mare respect pentru organizatorii festivalului!”.
Iar Valentin Teodosiu (vocea de neconfundat pe care o auziţi la Pro Tv), aflat pentru prima oară la Festivalul de film de la Chitila ne-a oferit şi momentul de normalitate în relaţiile cu presa atunci când, deranjându-l din timpul proiecţiei filmului «Zi că-ţi place» al colegului de juriu Cornel Mihalache, s-a ridicat imediat, a coborât de pe scena juriului pentru a ne spune câteva cuvinte. Maestre, chapeau!