Biserica Siliștea Snagovului, vineri, 27 septembrie. Fiind una dintre bisericile noastre de suflet, am revenit cu dragă inimă în sânul lăcașului de cult, din comuna Gruiu. Am regăsit un loc mirific, încărcat de istorie și spiritualitate, în care tradițiile religioase se păstrează în ciuda trecerii timpului și a greutăților vieții și creează punți de legătură între generații.  

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print, nr. 470

În dimineața zilei de vineri, 27 septembrie, Biserica Siliștea Snagovului, vestit monument istoric, era împodobită ca o mireasă și părea desprinsă dintr-o poveste minunată. Soarele tocmai se ivise dintre norii deși și începuse să ne mângâie cu razele lui blânde. Un aer cald parcă prevestea că sufletele noastre aveau să strălucească în oceanul iubirii Divine, pentru încă o zi. În alintul vântului leneș care purta frunzele îngălbenite, în coloritul fascinant și în mireasma îmbietoare a florilor tomnatice, ne-am lăsat duși de valul fermecător al naturii și de povețele mântuitoare ale preoților reuniți ­într-un sobor impresionant, la hramul închinat Sfântului Antim Ivireanul.

Sfântul Antim, omagiat ca un adevărat erou al Bisericii Ortodoxe Române  

Alături de localnicii de toate vârstele care prețuiesc istoria Bisericii noastre străbune, cultura și viața poporului român, ne-am împărtășit și noi, reporterii Jurnalului de Ilfov, cu bucuria marelui praznic. Împreună am adus un omagiu cald și înălțător celui mai vrednic arhiereu al Țării Românești, omul dăruit de Dumnezeu din Ceruri să lase o adevărată bogăție culturală și spirituală întregii Românii deși, prin naștere era georgian, nu român. Părintele Daniel Avram, înconjurat de un sobor de preoți, 12 la număr, asemeni Apostolilor Mântuitorului, a săvârșit o slujbă cu adevărat specială, în semn de omagiu și recunoștință pentru suferința marelui ierarh care și-a dat viața pentru apărarea credinței, a valorilor creștine și pentru toate darurile cu care i-a înzestrat pe sătenii din Gruiu, de-a lungul timpului. Pentru că a lăsat în memoria localnicilor și a întregului popor creștin numai amintiri frumoase, preoții și credincioșii l-au cinstit solemn pe Sfântul Antim Ivireanul, considerându-l, pe drept, cel mai de seamă ierarh al Țării Românești, pe care îl iubesc și îl prețuiesc ca pe un adevărat “om al lui Dumnezeu”. 

O călătorie între muzică și credință 

Ore bune ne-am deschis sufletele către Dumnezeu și către protectorul bisericii din Siliștea Snagovului, sfântul care și-a iubit semenii atât de mult încât toate darurile primite de-a lungul vieții, ca răsplată pentru smerenia sa, le-a împărtășit Bisericii și tuturor celor care sunt astăzi însetați de dragostea și frumusețea Divină. Ca de fiecare dată, praznicul s-a încheiat cu un regal de cântece religioase interpretate impecabil de vocile îngerești ale elevilor din Siliștea Snagovului, pregătiți de doamna preoteasă Luminița Avram, profesor de religie. Micii îngerași ne-au purtat între muzică și credință, între iubirea de Dumnezeu, de țară și de Biserică. Și pentru ca bucuria să fie deplină, părintele paroh a invitat toți preoții și credincioșii care au asistat la slujbă, la masa frățească. După o slujbă deosebit de frumoasă, plină de surprize duhovnicești, orice rugător, oricât de sărac ar fi fost financiar și material, a plecat acasă mai bogat spiritual. Căci, Sfântul Antim Ivireanul și preoții care i-au înălțat rugăciuni sunt un izvor nesecat de învățături. De la dragostea pentru carte, la dragostea pentru Dumnezeu, toate se învață, ­căci omul a fost creat ca să fie iubire.  

„Hramul Sfântului Antim Ivireanul este al doilea hram al bisericii noastre, primul fiind cel închinat Sfântului Ierarh Nicolae. Ne bucurăm pentru fiecare clipă pe care o trăim aici, împreună, în casa lui Dumnezeu! Mai ales că poporul român, în general, este asemenea Sfântului Antim Ivireanul, un popor cu frică de Dumnezeu, cu dragoste și cu credință. Trebuie să ne întoarcem la valorile noastre, așa cum ne îndeamnă Sfântul Antim, care a căutat întotdeauna să păstorească poporul nostru cât mai bine. Iubiți frați, Sfântul Antim Ivireanul a prețuit sufletele noastre, ale românilor, lăsându-ne învățături, predici prin care a încercat să ne trezească, să ne arate păcatul din noi care ne doboară și prin care a încercat să ne ajute să ne vindecăm prin credința în Hristos, pentru a avea o viață nouă, frumoasă și roditoare. Ne-a îndemnat să ieșim din veacul acesta păcătos și rău. Trăim niște vremuri tulburi în care avem nevoie de niște oameni sfinți, cu dragoste de popor, care să nu ne lingușească, ci să ne arate adevărul. Sfântul Antim Ivireanul nu a căutat să placă oamenilor, nu a căutat funcția, mărinimia, ci ceea ce a vrut Dumnezeu. Asemeni lui, trebuie să prețuim și noi Biserica și valorile poporului român”, a spus părintele Daniel Avram, parohul Bisericii Siliștea Snagovului, din Gruiu, în cuvântul său de învățătură, prin care ne-a reamintit că doar lăsându-ne conduși de dragoste în tot ce facem, vom ajunge să ne bucurăm de izvorul nesecat de bunătăți ale Sfântului Ierarh Antim Ivireanul.

„Biserica este casa sufletului meu și vin aici ori de câte ori simt nevoia să fiu mai aproape de Dumnezeu, să mă împodobească El cu dragostea și credința Lui. Am crescut într-o familie credincioasă și urmez tradiția familiei cu toată dragostea. Iubesc Biserica și pe Dumnezeu, îi iubesc pe preoții de aici, ca de altfel pe toți clericii din comuna Gruiu, pentru că toți sunt blânzi, calzi și înțelepți, iar cu puterea rugăciunii și a harului Divin cu care au fost înzestrați reușesc să înfăptuiască adevărate minuni pentru oamenii noștri și pentru întreaga comunitate. Ei țin comunitatea unită și o ajută să se dezvolte frumos. Toți preoții noștri sunt deosebiți, iar noi, Primăria și Consiliul Local, îi susținem cum putem. Aici, la Biserica Siliștea Snagovului o să facem o bucătărie pentru a se putea găti la hramuri, parastase și alte evenimente religioase importante. Mai avem în plan și ridicarea unei case parohiale”, ne-a spus Ion Samoilă, primarul comunei Gruiu, mereu cu sufletul alături de cei ce-și păstrează credința neștirbită. 

Biserica Siliștea Snagovului, trecut și prezent istoric glorios 

Biserica Siliștea Snagovului se înalță semeață în satul cu același nume, pe drumul ce duce de la Gruiu la Țigănești. Aceasta a fost ridicată în anul 1936 de prințul Nicolae, membru al familiei regale, împreună cu Prefectura Plasei Ilfov. Din varii motive, a rămas doar ridicată, până în 1946, când a fost pictată și târnosită (n.r. – sfințită). Grav afectată de trecerea timpului, prin strădania părintelui paroh Daniel Avram și prin contribuția Primăriei, a Consiliului Local și a oamenilor de bine care au înțeles că Biserica este Casa lui Dumnezeu, a fost refăcută din temelie. Astăzi, așezământul de cult de la Siliștea Snagovului este un monument istoric de o valoare inestimabilă, care-și primește rugătorii, permanent, în straie de sărbătoare. “Până în 1946, în această biserică a funcționat școala satului. Atunci a fost pictată de un morar bogat din satul Lipia, pe nume Nicolae Bănică, și soția sa, Elena. A fost sfințită la 10 noiembrie 1946”, spune preotul paroh Daniel Avram. Inițial, lăcașul de cult a fost închinat Sfântului Ierarh Nicolae. Acum trei ani, în ziua de 6 septembrie când a fost resfințită de un sobor de preoți condus de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, biserica a primit și un al doilea hram, cel al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, cel mai de seamă ierarh al Țării Românești.