Fostul premier Dacian Cioloș a declarat că Președinția României la Consiliul UE în prima jumătate a anului 2019 reprezintă „o oportunitate“ și „o responsabilitate“, iar țara noastră trebuie să‑și asume „o anumită viziune“ legată de Uniunea Europeană.

Articol apărut în nr. 347 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

„Președinția aceasta rotativă este o oportunitate și o responsabilitate în același timp și acum depinde cum o să o tratăm. (…) Cred că România e obligată de destin, în perioada următoare, cumva, să-și asume o anumită viziune legată de Uniunea Europeană, ceea ce ne-am cam ferit să facem de când am intrat în Uniunea Europeană, pentru că, probabil, pentru multă lume, și mai ales în mediul politic, pentru politicieni, probabil că e mai confortabil să alimentezi ideea aceasta de periferie europeană: noi suntem la periferie, noi nu prea contăm“, a afirmat Cioloș, potrivit Agerpres, la GDS, în cadrul dezbaterii intitulate „Președinția română a Consiliului UE. Cât suntem de pregătiți?“, organizată de deputatul european Siegfried Mureșan și Revista 22. El a adăugat că România poate să influențeze ceea ce se întâmplă la nivel european, în funcție de forța pe care o are.

O oportunitate

„Nu prea ne-am asumat noi un rol central. Sigur, acum nici nu trebuie să exagerăm, România poate să influențeze ce se întâmplă la nivel european în funcție de ce poate să pună pe masă, de forța pe care o are. (…) De data asta, vom fi obligați cumva, vom fi puși în postura să ne asumăm și rolul de producător de idei, de politici europene, deci, să trecem (…) la postura de proactivitate. (…) Este o oportunitate acest lucru, pentru că, chiar dacă agenda europeană de care ne vom ocupa noi în perioada respectivă vine cumva din urmă, foarte puține lucruri o să le putem aduce noi, ca atare, ca idei noi, ca propuneri legislative noi, pentru că nu e rolul Consiliului, dar viziunea pe care o avem poate să influențeze foarte mult. Ce anume? Compromisul care va fi adoptat de Consiliu și de Consiliu și Parlament, atunci când se adoptă acte normative. Aici e rolul cheie al Președinției din punctul meu de vedere“, a mai spus Cioloș.